Het eeuwige levenCor Inja

Cor Inja (1947-2020), vakbondsideoloog met een fantasievolle pen

Cor Inja was de rechterhand van vele FNV-voorzitters en liet zijn fantasie de vrije loop in de schrijverij. Met De komeet en het varken won hij een kinderboekenprijs.

Cor Inja. Beeld
Cor Inja.

Hij beschreef het wel als bloedeloze compromissen: de wollige teksten van de SER nadat alle komma’s en tussenzinnetjes op de juiste plek waren gezet. Met het cement van de overlegeconomie had hij weinig op.

Cor Inja had een uitlaatklep nodig: het avontuur van het ongewisse. Daarom koos de vakbondsman van de FNV ook voor het schrijverschap, zodat hij zijn fantasie de vrije loop kon laten gaan. Hij schreef voor Avenue Literair, Hard Gras en Intermagazine en had jarenlang een column in Het Financieele Dagblad. In 2014 kreeg hij de Vlaamse John Flandersprijs voor zijn kinderboek De komeet en het varken.

Bij de FNV zette hij het arbeidsvoorwaardenbeleid in de steigers. Hij schreef talloze speeches voor de voorzitters en was ook hun rechterhand. Zijn functieomschrijving was hoofd van de beleidsmedewerkers, maar buitenstaanders noemden hem wel de vakbondsideoloog.

‘Hoe dan ook, hij vond zelf dat hij binnen de bond redelijk veel invloed had en vaak ook een afwijkende mening kon uiten onder de voorzitters Wim Kok, Johan Stekelenburg, Lodewijk de Waal en Agnes Jongerius. Daarom is hij er nooit meer weggegaan’, zegt zijn voormalige collega, dorpsgenoot en vriendin Ans Pelzer.

In 2012 ging hij met pensioen. Toen leed hij al vier jaar aan uitgezaaide prostaatkanker. Heel lang kon hij daar goed mee leven, ook omdat hij de beste medische specialisten en geavanceerde behandelingen wist op te sporen.

Begin dit jaar bleek hij te zijn uitbehandeld. Inja overleed 27 september in zijn woonplaats Castricum. Hij had met zijn vrouw drie kinderen. ‘Een enorme klap was het overlijden van zijn dochter vier jaar geleden door een mislukte operatie bij het weghalen van een goedaardig gezwel’, zegt Pelzer. Zijn andere twee kinderen Jaap en Myrthe zeggen dat hun vader ‘opkwam op voor de kwetsbaren in de samenleving’. ‘En dat heeft hij ons ook meegegeven.’

Cor Inja was een Zaankanter. Hij werd geboren in een sociaal-democratisch doopsgezind nest. Zijn ouders waren geheelonthouders. Toen zijn vader met Kerst een keer een fles jenever kreeg, werd die onmiddellijk in de gootsteen leeggegoten. Ook Cor zou nooit een drinker worden. ‘Bij een receptie of feest wilde hij meestal na één glas al weer naar huis. Hij was een echte familieman’, vertelt Ans Pelzer.

Hij was slim en mocht daarom naar de hbs. Vervolgens ging hij in Groningen economie studeren bij Cees de Galan. Met medestudenten zou hij in die tijd een keer naar Joegoslavië reizen om het model van arbeiderszelfbestuur te bestuderen. Hoewel hij in het bedrijfsleven meer kon verdienen, stond al vanaf het begin vast dat hij als econoom bij de vakbond zou gaan werken. Voor de bond participeerde hij in de Sociaal-Economische Raad (SER) - de hoeksteen van het poldermodel - maar hij keek eigenlijk een beetje neer op dit gremium. Hij had geen hoge dunk van de benoemde kroonleden (‘allemaal politieke benoemingen’) en onderhandelde liever rechtstreeks met de werkgevers in de Stichting van de Arbeid.

Daarbij zette hij in op wat de werknemers in de sector wilden. ‘Niet op het maximaal haalbare, want dan weet je nooit wat je echt had kunnen bereiken’, zo zei hij. Pelzer: ‘Binnen de vakbeweging was Cor een autonome dwarsdenker. Standvastig in zijn overtuiging dat de vakbeweging van en voor ‘onze mensen’ is en daarvoor moet opkomen.’ De bond was een belangenvereniging die zich bezig moest houden met arbeid en inkomen. Andere thema’s waren voor de politieke partijen.

Meer over