PostuumYahya Hassan (1995-2020)

Controversiële dichter Yahya Hassan overlijdt op 24-jarige leeftijd

De spraakmakende dichter Yahya Hassan (1995-2020). Beeld via REUTERS
De spraakmakende dichter Yahya Hassan (1995-2020).Beeld via REUTERS

Zijn gedichten werden wereldwijd bejubeld, met het leven had de jonge, spraakmakende Deens-Palestijnse dichter moeite.

De controversiële Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan (24), die twee spraakmakende bundels op zijn naam heeft staan, is woensdag levenloos aangetroffen in zijn huurappartement. Dat werd donderdagmiddag door de Deense Pers bekendgemaakt. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Hassan werd in 1995 geboren in Aarhus, als zoon van Palestijnse ouders die via een Libanees vluchtelingenkamp naar Denemarken kwamen. Hij groeide op in een groot gezin in een achterstandswijk in Aarhus, werd op zijn dertiende als probleemjongere (diefstal, drugs) uit huis geplaatst, en maakte een rondgang langs internaten. Daar ontdekte hij ook over schrijftalent te beschikken.

In oktober 2013 verscheen zijn debuut: een zwart omslag, met daarop in witte letters slechts de auteursnaam en de koele titel: Digte, ofwel Gedichten. Het werd een verkoopsucces en verscheen wereldwijd in vertaling, ook Nederland, in juni 2014. Toen moest Hassan inmiddels al streng beveiligd worden, vanwege zijn ongezouten islamkritiek, de heftigheid waarmee hij tekeerging tegen zijn vader (die zijn vrouw en kinderen sloeg, om vervolgens met een vroom gezicht in de moskee te gaan bidden), en de wijze van opvoeden van diens generatie. In een interview: ‘Ouders hebben jongeren ermee geïndoctrineerd dat alles wat niet op henzelf lijkt, bestreden moet worden. Daarom loopt er nu een hele generatie van kutbuitenlandertjes rond die de maatschappij waarin ze leven niet erkennen. Iedereen verkoopt hasj, iedereen steelt.’ Ook de verschrikkingen en ‘pedagogische dictatuur’ in internaten, ‘waar ze jongeren in elkaar slaan en volstoppen met psychofarmaca’, werd door hem gehekeld.

Fanatieke moslims, door Hassan koudweg ‘theedoeken’ genoemd, zaten achter de doodsbedreigingen die de Angry Young Poet en ‘laatste Europese romantische dichter’ (Der Spiegel) geregeld kreeg, terwijl hij op literaire podia roem oogstte met zijn melodieuze, luide, bezwerende voordracht van rauwe verzen, intelligent en vol wrange humor, die hij in kloeke kapitalen noteerde, als statements:

‘Ik wipte je wijf/ Ik haalde je huis leeg/ Ik stopte de televisie in het dekbed van jullie zoon/ Ik kon geen redenen bedenken/ Waarom mijn neef/ Jullie zoons computer niet mee zou moeten nemen/ Een laptop is een laptop zei hij/ Dat is 500 extra de man/ Je gitaren belandden bij Hassan de heler.’

Het gevolg van het succes was dat Hassan zowel een gevierd auteur als een opgejaagde jongen was, uitgekotst door zijn familie, en door zijn permanente beveiliging ook onbereikbaar geworden voor de straatschuimers tussen wie hij zich op zijn gemak voelde. Tegelijk hielden drugs en geweld hem in de greep, alsof hij zich daarzonder niet wist uit te drukken. In de pers verschenen verhalen over arrestaties na een gewelddadig verlopen avondje uit, en over opnames in een psychiatrische kliniek.

Op 10 juni 2014 trad de toen 19-jarige Hassan, die Remco Campert onder zijn bewonderaars mocht rekenen, op in een uitverkocht theater Crea in Amsterdam, het eerste streng beveiligde optreden van een dichter in Nederland. Een optreden later dat jaar bij Crossing Border ging op het laatste moment niet door, omdat de dichter onder invloed in zijn Haagse hotel zat, onmachtig om de uitverkochte zaal te bereiken die gespannen naar hem uitkeek.

Eind vorig jaar stond Yahya Hassans tweede dichtbundel Digte 2 op de bestsellerlijsten in Denemarken. De dichter zelf verbleef toen weer in een inrichting. In september zal de Nederlandse vertaling verschijnen bij De Bezige Bij, van de tweede en laatste bundel van dit grote, onbeheerste en onbeheersbare talent. Een gedoemde dichter, die nergens thuis was - behalve in zijn gedichten.

Lees ook:

De ontsporing van Yahya Hassan.

Meer over