`Condities Guantánamo Bay humaan voor de Afghanen`

De omstandigheden in Guantánamo Bay zijn humaan voor de gedetineerden, volgens Afghaanse functionarissen, die woensdag terugkeerden van een bezoek aan het gevangenkamp....

Dit zei delegatieleider Abdul Jabar Sabhet van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou gaan om de gevangenen die niet van ernstige feiten worden verdacht. De groep had met alle Afghanen gesproken, en had `slechts één of twee klachten gehoord`, aldus Sabhet. `De omstandigheden in de gevangenis waren humaan. Daar gingen in dit land geruchten over. Het klopte niet. Wat we hebben gezien was oké.`

Internationale druk op de Verenigde Staten om Guantánamo Bay te sluiten is verder toegenomen, nadat afgelopen zaterdag drie gevangenen, een Jemeniet en twee Saudi`s, zelfmoord hebben gepleegd. In het detentiekamp worden 465 mannen voor onbepaalde tijd vastgehouden. Tegen slechts tien gevangenen is een aanklacht uitgebracht. Na de val van de Taliban in 2001 werden er honderden Afghanen gedetineerd. Zij werden verdacht van lidmaatschap van de Taliban of Al Qa`ida.

De VS en de Afghaanse regering hadden vorig jaar aangekondigd dat ze overeen waren gekomen dat Afghanen die werden vastgehouden in Amerikaanse militaire hechtenis, zouden worden teruggestuurd.

Een anoniem lid van de delegatie zei dat mogelijk minder dan vijftien gevangenen zullen worden vastgehouden na hun terugkeer. De Afghaanse rechters moeten daarover beslissen.

Meer over