Collega verkoopt nu de 'fun' van Peter Langhout

Peter Langhout Reizen geldt als het enfant terrible van de reiswereld. Het reisbureau is een van de goedkoopste. Door een boekhoudkundige oorzaak, is het bedrijf geen lid meer van het Garantiefonds....

Hij was naar eigen zeggen drie jaar oud toen hij tegen zijn moeder zei:'Ik ga naar Amerika!'

Reizen leek hem het mooiste wat er is, en in 1987 begon Peter Langhout,toen 28 jaar oud - en al talloze keren naar zijn droomland afgereisd -met Peter Langhout Reizen.

Tussen de duizenden reisbureaus die Nederland telt, groeide Langhout uittot het tiende reisbureau van Nederland. Boekte hij in 1987 met elfarrangementen nog vijfduizend vakanties met een totale omzet van1,1 miljoen gulden, nu reizen jaarlijks 120 duizend Nederlanders via zijnbedrijf, die kunnen kiezen uit meer dan vijfhonderd verschillende reizen.De omzet: bijna 40 miljoen euro.

De oprichter zelf, 'makelaar in fun', groeide uit tot enfant terriblevan de reisbranche. Want Langhout voert agressieve reclamecampagnes, kooptzijn hotelkamers en vliegtuigstoelen groot in, onderhandelt scherp engeldt daardoor als een van de goedkoopste en meest geduchte concurrenten.

Omdat Langhout weigert lid te worden van de brancheorganisatie ANVR -'Ik heb niemand nodig die mij komt vertellen of ik het goed doe' - is erook geen geschillencommissie waar zijn klanten naartoe kunnen bij klachten.Dat levert met enige regelmaat hilarische, tranentrekkende verhalen op inde media, over gedupeerde omaatjes die hun vakantie op camping zus-of-zoin het water zagen vallen.

In het jaar 2000 werd bij een van de gecontracteerde hotels in hetSpaanse Salou een legionellabesmetting ontdekt, en verongelukte een vanPeter Langhouts buschauffeurs in het Zuid-Franse Valence, waarbij drietoeristen om het leven kwamen en bijna dertig anderen gewond raakten.

De reisorganisator huurde een hoogleraar en het onderzoeksinstituut TNOin om de slaaptijden van buschauffeurs te onderzoeken, waarmee hij eennieuw keurmerk in de markt wilde zetten. Er werd alom lacherig gedaan: zo'n keurmerk bestond immers al bij de ANVR, waar Peter Langhout geen lidvan was.

Concurrenten grepen de incidenten dankbaar aan om het imago van detegendraadse vakantieverkoper in twijfel te trekken.

De volgende munitie wordt hen op een presenteerblaadje aangereikt: deStichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) heeft Peter Langhout Reizengeroyeerd. 'De financiële basis voldoet niet meer aan onzestandaardnormen', zegt directeur Peter Silbermann van de SGR. Hij heeft'het hele zooitje' aan vakantiebedrijven die met Peter Langhout samenhangenals lid geschorst. Dat zijn bijvoorbeeld ook De Vakantieversneller,Vakanties.nl, White Dreams en Sports Travel.

'Dit kan de nekslag voor Peter Langhout betekenen', zegt directeur Wilvan den Hoogen van D-reizen. 'De consumenten zullen geen risico lopen enhard weglopen. Binnen de branche stond Langhout al niet bekend als de meestbetrouwbare.'

Mirjam Dresmé van de brancheorganisatie ANVR noemt het royementschadelijk voor het imago van de reisbranche. 'Als mensen rijk genoeg zijnom te boeken bij een bedrijf dat niet wordt gedekt door het Garantiefonds,moeten ze dat zelf weten. Maar als het straks misgaat en ze zien hun geldniet terug, is dat voor iedereen vervelend.'

Peter Langhout, die volgend jaar het tienjarig bestaan van zijn onlinereisbureau hoopt te vieren, draagt het boeken van reizen tijdelijk over aancollega Dentours, dat soms ook AnnaSol heet. Dit SGR-lid mag nu de fun vanLanghout gaan verkopen.

Wil Thijssen

Meer over