CIMABUE

Over welke fresco's in de bovenbasiliek van Sint Franciscus van Assisi verloren zijn gegaan, is de eerste dagen na de aardbeving verwarring ontstaan....

Tijdens de tweede beving vorige week vrijdag kwam een segment van het kruisgewelf boven het hoofdaltaar naar beneden, en daarmee zestig vierkante meter schildering. Het altaar werd verwoest.

Beschadigd zijn het fresco De vier kerkleraren, toegeschreven aan de jonge Giotto of een van zijn leerlingen, en De vier evangelisten van Cimabue. De kerkvader Hieronymus werd bij zijn val verpulverd en is voorgoed vernietigd. De evangelist Mattheus viel uiteen in vele brokstukken. Als deze puzzel is gelegd, zal blijken of het mogelijk is het fresco te herstellen. Sommige van deze fragmenten zouden in de chaos van de eerste uren zijn gestolen.

De Kruisiging van Cimabue, die al zwaar beschadigd was, heeft geen verdere schade opgelopen. Ook de 28 fresco's van Giotto over het leven van Sint Frans, zijn blijven zitten. Maar het is mogelijk dat onder het stof nieuwe scheuren zijn verschenen en dat oude scheuren zijn opengegaan.

Jan van der Putten

Meer over