Chocolade en peper

De oosterse pepertaart van mevrouw Beenen-Schaffels is geïnspireerd op een taart die zij in een wegrestaurant in Italië at: ‘Cioccolato con peperoncino.’..

In de tijd van de Azteken, het volk waardoor wij cacao hebben leren kennen, werd er een chocoladedrank gemaakt met onder meer peper en vanille. De Spanjaarden, die het door de Azteken leerden kennen en naar Europa brachten, vonden het drankje te bitter en vervingen de peper door honing. In onze tijd ontstaat er weer een tendens cacao te combineren met peper.

De pepertaart ziet er sympathiek en decoratief uit met de rode pepertjes van marsepein. Ikzelf vond de taart wat aan de droge kant. De basis is biscuitdeeg, een niet-vet en dus vrij droog gebak dat beter gecombineerd kan worden met iets smeuïgs als een crème, slagroom of confiture.

Ook is de taart erg zoet door de zoete chocolade, de honing, het gebak zelf en de dadels. Misschien is het een idee de dadels en amandelen door een lichte chocolademousse te roeren, zodat er meer cohesie ontstaat. Dan vervalt wel de honing. Ook geven grofgehakte amandelen een iets spannender bite dan schaafsel. Wees daar niet te zuinig mee en gebruik een ons. Ziet er ook iets ruiger uit. De hoeveelheid deeg is geschikt voor een kleine springvorm met een diameter van 20 cm, anders wordt het taartje te laag.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet en bebloem een springvorm met anti-aanbaklaag. Klop 4 eierdooiers met 4 el warm water schuimig en voeg geleidelijk de suiker toe. Vermeng bloem, maïzena en bakpoeder en roer dit luchtig met een garde door het eigeelmengsel. Klop er uiteindelijk kort het eiwit door en bak het 25 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en maak intussen de garnering.

Hak de dadels in stukjes. Vermeng het grootste deel van de marsepein met rode kleurstof en een klein deel met groen. Vorm hier 15 kleine pepertjes van. Snijd de taart horizontaal in tweeën en besmeer beide helften met honing. Leg op de onderste de dadels en amandelen en dek af met de andere taarthelft. Druk licht aan. Verwarm de chocolade au bain marie met 1 el boter, de room en de cayennepeper. Roer goed door elkaar en bestrijk hier de taart mee. Beplak de rand met gehakte of geschaafde amandelen en versier de bovenkant met de marsepeinen pepertjes en met zilverpilletjes.

Martine Rasing

Meer over