Cheesecake

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 8 personen
15 volkoren biscuitjes
75 g boter (nooit margarine)
300 g fijne tafelsuiker
1,5 dl melk
500 g roomkaas (mon chou, philadelphia)
250 g zure room
2 eetl bloem
4 eieren
1 eetl vanille-extract (of twee zakjes echte vanillesuiker, gebruik dan iets minder gewone suiker)
frambozen, aardbeien, bramen, o.i.d., uit de diepvries is prima


U moet beslist eens kijken op de site `cake wreck'. Daar is iemand zo goed geweest een verzameling mislukte taartopschriften te plaatsen die zijn weerga niet kent. Vooral het telefonisch bestellen van een taart met feestelijke leuzen valt af te raden, want taartgarneerders behoren niet altijd tot het intellectuele puikje der natie, zo blijkt bijvoorbeeld uit het in room opgespoten motto op een verjaardagstaart: `CONGRATULATIONS AS SMALL AS POSSIBLE'. Of, in fraaie krulletters van chocola: `FLAT TOP, LOTS OF FRUIT IN THE MIDDLE'. Het allermooist is misschien wel de taart waar alleen maar heel groot `NOTHING' op staat.

Kijkt u vooral zelf even op die site, voor een moment van verlossing op deze verder zo troosteloze dinsdag. Wie daarna nog zin heeft in taart, kan zijn krachten beproeven op onderstaande cheesecake. Een loodzware maar geliefde Amerikaanse versnapering, die helaas zelden zonder barsten uit de oven komt. Dit recept heeft echter een goede kans van slagen anders bedekt u de barsten gewoon met een fraai opschrift

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden, en zet er een ovenvaste braadpan met een flinke laag water onder in. Vermorzel de biscuitjes in de keukenmachine of anderszins. Smelt de boter (niet laten bruinen, roer de koekkruimels erdoor en duw alles op de bodem van een goed ingevette springvorm (ook de opstaande rand!). Mix in een grote kom de suiker met de roomkaas en de bloem tot een glad mengsel. Meng vervolgens met een ongemotoriseerde garde de melk erdoor, en de eieren, een voor een. Mix de eieren niet langer dan strikt noodzakelijk, namelijk tot ze in het mengsel zijn opgenomen. Klop nu zachtjes de bloem, zure room en vanille erdoor. Giet het mengsel in de springvorm en zet de springvorm in de oven, naast of boven de braadslee met water en laat alles anderhalf uur bakken. Check of de bovenkant niet te bruin wordt, leg er desnoods een vel aluminiumfolie over. Zet na anderhalf uur de oven uit, maar laat de taart er in staan, met de deur dicht, en laat hem daar de rest van de dag langzaam in afkoelen, zeker zes uur. Zet hem vervolgens in de ijskast, ook weer een uur of zes. Serveer in dunne punten, met daaroverheen een schepje gepureerde frambozen of aardbeien.


Meer over