Charles Zwolsman moet staat ruim 62 miljoen betalen

De rechtbank in Amsterdam heeft Charles Zwolsman donderdag veroordeeld tot het betalen van ruim 62 miljoen gulden aan de Nederlandse staat....

Van onze verslaggever

Het vonnis betekent een nieuw record voor het Openbaar Ministerie in de gehonoreerde vorderingen tot ontneming van misdaadwinst, de zogenoemde 'plukze-claims'. Het oude record was 20 miljoen in een drugszaak voor de Haagse rechtbank in 1998.

Als Zwolsman niet betaalt, dan moet hij zes maanden de cel in, aldus de rechtbank. Zou hij de smokkel hebben verricht na 1 maart 1993, toen de nieuwe plukze-wetgeving in werking trad, dan zou hij bij niet-betaling zes jaar vervangende hechtenis hebben moeten ondergaan.

Officier van justitie E. Noordhoek toonde zich na de uitspraak 'niet ontevreden'. 'Dit geeft nog eens aan welke bedragen in de drugshandel worden verdiend, ook volgens zelfstandige berekening van een rechtbank. Het is ook een heel goede uitspraak voor de plukze-wetgeving in zijn algemeenheid', aldus Noordhoek.

Het OM had 77 miljoen geclaimd. Dat bedrag, dat zou zijn verdiend tussen 1989 en 1992, was volgens Noordhoek al 'volledig in het voordeel' van Zwolsman berekend. Ook de rechtbank benadrukte gisteren enkele malen in haar berekening van de misdaadwinst voorzichtig te zijn geweest.

Zwolsman heeft niet zelf de keuze tussen niet-betalen of vervangende hechtenis, beadrukte Noordhoek. 'Het OM is verantwoordelijk voor de executie van dit vonnis. Wij zullen de volledige verjaringstermijn gebruiken om Zwolsman zijn geld af te nemen. Dus kan pas over vijftien jaar sprake zijn van vervangende celstraf.'

Het OM beraadt zich nog op de mogelijkheid van hoger beroep. Advocaat P. Doedens was niet aanwezig bij de uitspraak, maar liet later weten dat hij tegen het vonnis in beroep gaat. Waarschijnlijk zal de plukze-strijd tot bij de hoogste rechter worden uitgevochten.

Pas als het vonnis onherroepelijk is, kan het OM in beslag genomen goederen ter waarde van twintig miljoen gulden verzilveren. Tot die goederen behoren een motorjacht dat aan de ketting ligt in een Italiaanse haven en een verzameling bijzondere auto's.

Meer over