het eeuwige levenpeter koekebakker (1961-2019)

Charismatische dierenvriend met rode paardenstaart, doorgerookte stem en voor de duvel niet bang

Peter Koekebakker (1961-2019) redde zwerfhonden in het zuiden van Spanje van een wisse dood. Dankzij Sjuul Paradijs kwam er een luchtbrug om ze naar Nederland te halen.

Peter Koekebakker.

Als kind liet hij de bok al in de huiskamer lopen. Die knaagde aan de bloemen en wist waar de koelkast met melk stond, herinnert zijn moeder Ina zich. Hij was ook gek op zijn konijnen en natuurlijk op de honden. Als enig kind mocht hij dat allemaal hebben.

Later werd hij groenteboer in Almelo totdat hij zestien jaar geleden met vakantie naar Spanje ging, daar een nieuwe partner ontmoette en niet meer terugkeerde. Hier ontdekte hij hoe zwerfhonden aan de zuidkust na tien dagen in de opvang werden afgemaakt door ze soms levend in het vuur te gooien. Hij begon zijn eigen opvang Animal in Need in La Línea de la Concepción, vlak bij de rots van Gibraltar. Uiteindelijk verbleven daar zeshonderd honden.

Tien jaar geleden maakte Telegraaf-columnist Rob Hoogland er een reportage over. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs besloot daarop zelf te gaan kijken en organiseerde een actie. ‘Ik heb toen een gesprek gearrangeerd met Transavia met het idee om op Werelddierendag in een klap 250 honden naar Nederland te transporteren. Het is iets anders gegaan, maar het is wel gelukt.’ Peter Koekebakker werd uitgeroepen tot Dierenvriend van het Jaar tijdens een door De Telegraaf georganiseerde hondenwandeling in het Amsterdamse Bos met duizend honden.’

Niet alleen gewone Nederlanders maar ook veel BN’ers - de zangers René Froger en André Hazes jr, thrillerschrijver Annet de Jon en acteur Nelly Frijda - namen een ‘Koekebakker’, zoals de honden werden genoemd, in huis. Soms meldden mensen zich met de camper in La Línea en gingen maandenlang de poep scheppen van zeshonderd honden. Peter Koekebakker werd er zelf een BN’er mee. Via Animal in Need werd Stichting Second Chance Foundation opgericht, die ging strijden tegen dierenmishandeling en ander onmenselijke gedrag jegens zwerfhonden.

Koekebakker - rode paardenstaart, pet, doorgerookte stem en voor de duvel niet bang - overleed 21 maart in Spanje, pas 58 jaar oud, aan de gevolgen van een aangeboren hartafwijking. Hij laat zijn Zwitserse partner Madeleine Gurtner achter, met wie hij 16 jaar geleden de opvang begon.

Peter Koekebakker groeide op in het bollendorp Rijnsburg, waar zijn vader een grondstoombedrijf had dat voor de glastuinbouw in het Westland werkte. Later verhuisde het gezin naar Almelo, waar Peter de mulo volgde. Nadat hij een diploma had gehaald, trad hij in dienst bij een groentezaak waar hij filiaalchef werd. Hij trouwde al op zijn 19de jaar, maar het huwelijk hield geen stand. Ook een tweede huwelijk mislukte.

In 2003 ging hij naar Spanje. Daar ontmoette hij Madeleine, die daar een winkeltje in antiek en brocante had. Samen met haar richtte hij een zondagse antiekmarkt op, waar hij jarenlang stond met onder meer antieke koetsen.

Hij ontdekte dat er in het plaatsje ook een dodingsstation (perrera) voor honden was. Hij schrok van de uitwassen. Naast de perrera bouwt Koekebakker eigenhandig hokken en kennels om de honden op te vangen die hij uit de perrera haalde. Die opvang was provisorisch en de dieren hadden vaak last van de hitte en het ongedierte. Maar ze kregen een kans en de perrera werd gesloten.

Peter Koekebakker moest nu zelf alle zwerfhonden gaan ophalen en pups die in dozen of dichtgebonden zakken in de kanalen werden gegooid. Hij redde ook veel andere verwaarloosde dieren van de dood, zoals katten, paarden, varkens en zelfs zeeleeuwen. Voorzitter Irma Neijman van Animal in Need prijst zijn charisma. ‘Hij was een soort cowboy die zich door niemand de les liet lezen.’

Meer over