Ceulemans kan en wil nog lang niet ophouden

Twee wedstrijden op een dag, dat valt sommige driebanders best zwaar. Maar Raymond Ceulemans, die deze zomer zestig jaar werd, zit er niet mee....

Van onze verslaggever

OOSTERHOUT

Ceulemans heeft het in Brabant niet al te moeilijk tegen Ad Broeders. Met 3-1 plaatst de Belg zich voor de tweede ronde, waarin vandaag de Italiaan Marco Zanetti zijn tegenstander is.

De biljarter die 140 titels op zijn naam heeft staan en in 1986, 1987 en 1990 de world cup veroverde, heeft er nog lang niet genoeg van. Maar eerlijk is eerlijk, in de eerste twee edities was Torbjörn Blomdahl nog niet van de partij.

De Zweed, in totaal zes maal winnaar van de beker en de laatste drie jaar vrijwel ongenaakbaar, kijkt in Brabant ontspannen toe, net als Dick Jaspers, Raimond Burgman en Zanetti. De Top-4 van de wereldranglijst heeft de eerste dag vrij en kan ontspannen toewerken naar de vrijdag. Blomdahl treft dan de Duitser Galla, Burgman de jonge maar zeer sterke Deen Nelin en Jaspers de Amerikaan Sang Lee, winnaar van de wereldbeker in 1993.

Ceulemans al op donderdag in actie, dat is een noviteit. De cyclus om de wereldbeker gaat zijn twaalfde seizoen in, en altijd was Ceulemans bij de besten. Maar na vorig seizoen, een voor zijn doen dramatisch jaar, staat hij zesde op de ranglijst. En dus is hij veroordeeld tot spelen op donderdag.

Dat ellendige jaar zou ook het laatste zijn van Ceulemans als topbiljarter, zeiden velen. Zijn privé-sponsor wilde echter dat hij nog drie jaar doorging. Ceulemans is blij dat hij ja heeft gezegd. Ook het einde van het jarenlang slepende conflict tussen de profgroep BWA en de amateurbonden heeft hem nieuwe impulsen gegeven. Bovendien is de vorm er weer. Afgaande op de partij tegen Broeders donderdagmiddag zal de gevestigde orde nog een hele kluif aan hem hebben.

Ook in de competitie moest Ceulemans een stap terugdoen. Maar dat was een bewuste keuze, voor een team uit de eerste diviie. De club Crystal Kelly bood hem zo'n mooi contract dat hij niet kón weigeren. Daarom acteert hij, en niet eens als kopman, in de op één na hoogste klasse.

Blomdahl en Jaspers spelen wel elk weekeinde in de eredivisie. Zij zijn ook de favorieten voor de eindzege in Oosterhout. De St Willebrorder won er de afgelopen twee jaar maar veroverde nooit de hoofdprijs. En hoe sterk Blomdahl is, bewees hij afgelopen weekeinde door een competitieduel over vijftig punten in slechts tien beurten te beëindigen, inclusief een serie van 23.

In eerste instantie zou de wereldbeker dit seizoen drie evenementen omvatten. Maar er is een toernooi bijgekomen: eind november, één week vóór 'Antwerpen', treden de driebandentoppers ook in Antalya (Turkije) aan. De finale is en blijft kort voor Kerst in Taegu.

Aan dat toernooi in Zuid-Korea denkt Ceulemans, wiens kleinzoon Peter (17 jaar, 1.90 meter) al met een moyenne van 0.850 speelt, donderdagmiddag nog lang niet. Hij heeft haast. Hij moet op tijd in Ekeren zijn voor zijn tweede optreden. En wie is daar zijn opponent? Juist, opnieuw Ad Broeders.

Meer over