Celluloid Ceiling: Aantal vrouwen in de filmindustrie daalt

Het wordt er niet makkelijker op voor vrouwen die het willen maken in de filmindustrie, integendeel. Volgens het laatste 'Celluloid Ceiling'-rapport van het Centre for the Study of Women in Television and Film aan de San Diego State universiteit werken er nu minder vrouwen in topfuncties in de filmindustrie dan in 1998.

Redactie
Regisseur Sofia Coppola. Beeld REUTERS
Regisseur Sofia Coppola.Beeld REUTERS

Het rapport toont aan dat slechts 16 procent van het personeel dat achter de schermen werkt bij filmproducties een vrouw is. Het gaat dan om de regisseurs, producers, redacteuren en cineasten die meewerkten aan de 250 best verdiendende films van 2013. Dat is lager dan vorig jaar toen 18 procent van de medewerkers een vrouw was.

Martha Lauzen, directeur van het onderzoekscentrum, zegt: 'De filmindustrie verkeert in een staat van gendertraagheid. Mensen dachten dat de Oscar van regisseur Kathryn Bigelow voor haar film 'The Hurt Locker' zou afstralen op andere vrouwen. Dat was blijkbaar wishful thinking', volgens Lauzen.

Kathryn Bigelow kreeg in 2008 een Oscar voor haar film 'The Hurt Locker'. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar won. Beeld Getty Images
Kathryn Bigelow kreeg in 2008 een Oscar voor haar film 'The Hurt Locker'. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar won.Beeld Getty Images
Meer over