Cel en tbs geëist tegen 'winti-arts' voor bezit lijkjes en verkrachting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen de 'winti-geneesheer' Frits R. één jaar celstraf en tbs geëist wegens het in huis hebben van gemummificeerde babylijkjes en de verkrachting van een negentienjarige vrouw....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de woning van de uit Suriname afkomstige R. werden in september drie gemummificeerde lijkjes van vroegtijdig geboren baby's gevonden. Wanneer de baby's ter wereld zijn gekomen, kon niet worden vastgesteld. De broer van de verdachte heeft verklaard dat de lijkjes, verpakt in voodoo-poppen, uit Suriname kwamen.

De politie ontdekte de mummies tijdens een inval bij R. naar aanleiding van de dood van een Antilliaanse vrouw. Haar foto lag op tafel onder een laken met daarop een uitgepakte baby. Twee andere gemummificeerde baby's stonden nog verpakt op een huisaltaar. Een vierde pop met inhoud werd aangetroffen bij een vriendin van de verdachte.

De overleden vrouw was een 'patiënte' van R., met wie hij een relatie had. R. moest haar als 'bonuman', medicijnman, over haar verdriet om de dood van haar echtgenoot heen helpen. Tussen beiden onstond een verhouding. R. kwam in haar testament te staan en werd begunstigde van haar levensverzekering. De vrouw overleed in mei vorig jaar onder verdachte omstandigheden.

Ook de drie dochters van de vrouw werden behandeld door R. Een van hen deed later aangifte van verkrachting. R. zou haar hebben gewaarschuwd voor een 'kwade slang' in haar buik. Alleen geslachtsgemeenschap met de genezer zou haar kunnen bevrijden van deze slechte geest. Deze behandeling werd gedurende twee jaar regelmatig herhaald. Alhoewel wel het meisje instemde met de gemeenschap, was er volgens het OM sprake van verkrachting. R. heeft zijn goedgelovige slachtoffer met het verhaal over de slang zo bang gemaakt, dat dit gelijk te stellen zou zijn met het dreigen met geweld.

Meer over