Campagne Algerije begint met bloedbad

Dertig Algerijnse burgers, onder wie zeventien kinderen, zijn gisteren vermoord in een gehucht bij het dorp Chebli, vijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers....

AFP, Reuter, AP

PARIJS

Op 13 april richtte een gewapende bende, vermoedelijk moslim-extremisten van de GIA, ook al een slachting aan in het dorp. Ook toen werden dertig burgers vermoord.

Getuigen uit de regio zeiden dat een groep van ongeveer veertig mannen, sommigen te paard, in het holst van de nacht het dorp binnenstormden. Zij waren bewapend met messen, bijlen en houwelen. Sommige dorpelingen werden met geweren doodgeschoten, anderen werd de keel afgesneden.

Volgens een ooggetuige had een overvaller met bloed het woord 'jihad' (heilige oorlog) op een muur geschreven. Het gehucht, gelegen op een grote plantage, werd grotendeels platgebrand.

De afgelopen zes weken zijn in Algerije 450 burgers vermoord bij aanslagen op dorpsgemeenschappen. De moordpartijen volgens telkens hetzelfde patroon.

De terreur is verhevigd met het naderen van de verkiezingsdag, waarvan de islamisten zijn uitgesloten. Afgelopen zondag ontploften vijf autobommen. Volgens berichten in de Algerijnse pers zouden daarbij tussen de elf en zestien doden zijn gevallen.

De regering heeft verzekerd dat de kiezers zullen worden beschermd. Het leger (130 duizend man sterk) en de 'zelfverdedigingsgroepen' (200 duizend leden) moeten hun veiligheid garanderen. Het leger voert de afgelopen drie maanden acties uit in streken waar de islamistische terreurgroepen hun bases hebben.

Over het verloop van die acties worden echter geen mededelingen gedaan.

Meer over