Camp David-achtige taferelen

Het is een gruwelijk doch onontkoombaar mechanisme: Hoe lekkerder en uitgebreider je kookt , des te minder eten je kinderen ervan en des te harder zeuren ze om verwerpelijke versnaperingen in het genre cocktailworstjes, koelvakpoffertjes of happy meals....

Mijn kinderen vertonen bijvoorbeeld een kleinburgerlijke hangnaar slavinken. Nu heb ik daar natuurlijk op snobistische grondenvan alles tegen in te brengen, maar de harde feiten zijn toch dateen slavink, mits van onverdachte komaf, best lekker is, en tweenóg lekkerder. Een leuke tip voor wie zijn kinderen tegen beterweten in iets culinairs wil bijbrengen: zelf slavinken maken isontzettend makkelijk, een 4-jarige kan het. Kwestie van een pondgehakt half-om-half naar eigen inzicht kruiden, zes rolletjeservan draaien en die elk in 2 à 3 reepjes ontbijtspek (ofpancetta) rollen. Plakt vanzelf, en je kunt het smakenpaletaanpassen van oosters naar Italiaans of wat dan ook. Heerlijk.Je hoopt bijna dat ze een stukje laten liggen, dat je dan laterop de avond uit de gestolde jus kunt losbreken. Hoewel, dat isbij slavinken een probleem: er komt geen behoorlijke jus van.Maar daar is met een beetje goede wil wel iets aan te doen.

Braad de slavinken aan in een ruime koekenpan met wat heteboter. Leg de uienringen erbij en laat die onder omscheppen 5minuten meefruiten, evenals de fijngesneden salie. Giet nu eenflinke scheut marsala in de pan en een scheut kippenbouillon.Leg een deksel op de pan en laat alles een kwartiertje sudderen,tot vinken en uiringen gaar zijn. Check of het niet droogstaat,voeg dan nog wat bouillon toe. Proef de saus op zout en peper,bind eventueel een heel klein beetje (laat het geen dikke papworden) en dien op met andere kindvriendelijkemaaltijdcomponenten.

Meer over