Calorie-informatie bij menu vermelden helpt (een beetje)

Verplichte calorie-informatie bij menu's stimuleert gezonder eten. Maar slechts in beperkte mate, en maar bij een kleine minderheid. Dat blijkt na onderzoek in de VS, waar calorie-informatie sinds een paar jaar verplicht op het menu van fastfoodketens staat. In het Verenigd Koninkrijk wordt dat nu ook ingevoerd.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Onderzoekers van het NY Health Department ondervroegen 7309 consumenten vóór en 8489 consumenten na 2008, toen in New York restaurants verplicht voedingswaarde-informatie bij menu's moesten gaan weergeven. De enquêtes werden gehouden op 168 locaties, bij de grootste fastfoodketens in New York, tijdens etenstijd.

Eén op de zes mensen bleek de informatie daadwerkelijk te gebruiken en als gevolg daarvan minder te eten. Het ging om zo'n 106 calorieën minder dan mensen die geen aandacht aan de tabel besteedden. Maar opmerkelijk genoeg was de totale calorie-inname van de ondervraagden niet gedaald in 2009. Sommige mensen aten zelfs meer dan vóór 2008. Dat is waarschijnlijk te wijten aan het beleid van een aantal fastfoodketens. Zo had Subway in de tussentijd grotere porties flink gepromoot, zo schrijft de BBC.

Engeland

Het weergavesysteem van calorieën wordt nu ook in het Verenigd Koninkrijk ingevoerd, waar het naar verwachting betere resultaten zal opleveren dan in de Verenigde Staten. Dr. Susan Jebb, een voedingsexpert van de Medical Research Council, die de regering adviseerde, meent dat Engelsen sowieso meer gewend zijn om op voedingsinformatie te letten. Maar ze benadrukt ook dat de verantwoordelijkheid van de slagingskans ook voor een groot deel bij de restaurants zelf ligt. 'Alleen een combinatie van factoren kan zorgen voor een grote verandering.'

Minder frietjes
Gisteren werd ook bekend dat McDonald's zijn Happy Meals - speciale menu's voor kinderen - in de Verenigde Staten gezonder gaat maken. De hoeveelheid frietjes in het menu wordt gehalveerd en er komt standaard een appel in het pakket.

Meer over