Cabaretprijs Torn

Torn’s programma Dood en Verderf wint Poelfinario...

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

amsterdam ‘Ik snap dat gezeik niet over mijn onhandigheid. Het is gewoon geraffineerd spel.’ Kees Torn had direct zijn woord klaar toen bekend werd gemaakt dat hij de Poelifinario had gewonnen voor zijn programma Dood en Verderf. Het is volgens de jury van de VSCD Cabaretprijs (die inmiddels het terrein heeft verbreed tot kleinkunst) het indrukwekkendste programma van het afgelopen seizoen.

Hij liet genomineerden als Youp van ’t Hek, NUHR en Marc-Marie Huybregts achter zich. De Neerlands Hoop, voor het meest opvallende programma, ging zoals verwacht naar Javier Guzman met Delirium. De winnaar was blij dat de jury hem na zes programma’s nu ziet staan, ook al heeft hij zich daar bijna dood voor moeten drinken.

Het uitreikingsprogramma in De Kleine Komedie in Amsterdam kwam tot leven toen Kees Torn zijn prijs in ontvangst nam. Eerst legde Torn uit dat hij bewust de talkshows en andere vluchtige televisie-optredens mijdt, omdat zijn vorm van cabaret in de kleine zaaltjes thuishoort. En dat hij daarom ook maar de prijs aanneemt, omdat een weigering te veel publiciteit zou opleveren.

Tot slot toonde hij zich in een geestig gedicht voorstander van een jaarlijkse persoonlijke prijs voor iedere cabaretier, omdat de prestatie niet te meten is, zoals in sport: De Claudia de Breij Cup gaat naar Claudia de Breij / De Koperen en Bronzen Kezen allebei naar mij / En met z’n allen roepen wij hoera en ha en hebbes / Alleen Hans Sibbel niet, de Sibbelbeker gaat naar Lebbis.

Meer over