Brüno kijkt thuis naar Oscargala

rumoer vooraf. Nu is er een bommenspecialist opgestaan...

Van onze verslaggever Bor Beekman

amsterdam Wat er zondagnacht tijdens de Oscarceremonie in elk geval níet staat te gebeuren: komiek Sacha Baron Cohen (Brüno) die verkleed als hoogzwangere blauwe Na’vi-vrouw een beeldje uitreikt, en Avatar-regisseur James Cameron ervan beschuldigt de vader te zijn van hun liefdesbaby. De Academy is bang dat Cameron – die niet bekend staat om zijn zelfspot – de lol er niet van inziet. Nu blijft Cohen thuis, liet zijn agent weten.

Rumoer vooraf is een vast onderdeel van de aanloop naar de Oscaruitreiking, en spitst zich dit jaar toe op de twee favorieten voor een Oscar-sweep; de 3D- überblockbuster Avatar en de kleinschalige oorlogsfilm The Hurt Locker – elk negen maal genomineerd.

Eerder werd al bekend dat een van de vier producenten van The Hurt Locker niet welkom is bij de uitreiking, vanwege ongeoorloofde promotieactiviteiten. Inmiddels is er ook een bommenspecialist opgestaan, die claimt dat de film op zijn ervaringen is gebaseerd. Een miljoenenclaim dreigt.

Beter kan het eigenlijk niet voor de producenten van de galashow, die gebaat zijn bij media-aandacht en worden afgerekend op de kijkcijfers.

Hun beste troef is regisseur Kathryn Bigelow (The Hurt Locker), die ooit de echtgenote was van concurrent Cameron. Rivaliteit verkoopt. Er een legendarische uitreiking van maken, lijkt een tamelijk makkelijke opdracht. Daartoe hoeft de Academy enkel het beeldje voor beste regie aan Bigelow te gunnen; nooit eerder won in deze categorie een vrouw.

Meer over