Brokkenmaker is dikwijls dement

Oudere automobilisten, hun familie en hun huisarts moeten alert zijn op de eerste symptomen van vergeetachtigheid. En bestuurders boven de 65 die bij een ongeluk betrokken raken, moeten zeker laten nagaan of zij de ziekte van Alzheimer (ouderdomsdementie) hebben....

Dat stellen de Zweedse onderzoeker M. Viitanen van het academisch ziekenhuis in Huddinge en Finse collega's na een onderzoek waaruit blijkt dat bij eenderde tot de helft van bejaarde automobilisten die bij een auto-ongeluk om het leven kwamen, sprake was van de ziekte van Alzheimer.

Viitanen en collega's voerden hersenobducties uit bij 98 door een ongeluk overleden Zweedse en Finse bestuurders en vonden bij éénderde van hen plaques en eiwitklitten in de hersenen, het definitieve bewijs voor de ziekte van Alzheimer. Bij nog eens 20 procent vonden ze tekenen die op Alzheimer wezen.

De bestuurders op wie sectie werd verricht, waren in hoofdzaak overleden door aanrijdingen op kruisingen, daar waar ze goed moeten opletten en veel informatie moeten kunnen verwerken, aldus Viitanen en collega's in een artikel in The Lancet (19 april).

De onderzoekers stelden ook vast dat een bepaalde genetische aanleg die de kans op de ziekte van Alzheimer vergroot, bij de oudere bestuurders die door een ongeluk overleden, vaker voorkwam dan bij controle-personen.

Meer over