Britten hadden gedetailleerd plan voor doden Hitler

Een afdeling van de Britse geheime dienst, de Special Operations Executive (SOE), had in 1944 gedetailleerde plannen voor een moordaanslag op Adolf Hitler....

Van onze correspondent

LONDEN

Uit woensdag openbaar geworden archieven van de Public Record Office in Londen, blijkt dat de Britten gedurende de gehele oorlog met plannen rondliepen om Hitler te vermoorden. Daarbij werd onder meer het gebruik overwogen van sluipschutters, vergif of bommen. Een ander plan betrof het laten ontsporen van Hitlers trein.

Het laatste moordplan werd ontworpen na de landing van de geallieerden in Normandië, op D-Day, juni 1944. De aanslag zou plaatsvinden terwijl Hitler van zijn zwaarbewaakte buitenhuis in Berchtesgaden, in de Beierse Alpen, naar zijn vaste restaurant wandelde voor zijn ontbijt.

De Britten waren exact op de hoogte van Hitlers vaste gewoonten. De Duitse dictator liep elke dag om ongeveer dezelfde tijd, rond tien uur, de anderhalve kilometer naar het restaurant, voor zijn vaste ontbijt van melk en toast. Daarbij weigerde hij zich te laten vergezellen door bodyguards. Voor de aanslag wilden de Britten Tsjechische of Poolse scherpschutters inhuren.

Mocht de aanslag mislukken, dan trad plan 2 in werking, een aanslag op Hitler wanneer die zich per auto van zijn buitenhuis naar zijn privé-treinstation begaf. Die aanslag moest worden uitgevoerd met bazooka's. En ook in dat geval zouden de samenzweerders worden geholpen door Hitlers vaste routines: hij nam altijd dezelfde route, door een bos, en zat altijd in de tweede auto van het konvooi richting station, naast de chauffeur, met zijn minnares Eva Braun op de achterbank.

Niet bekend

'Als strateeg is Hitler een grote steun geweest voor de Britse oorlogsinspanningen', schreef een regeringsadviseur in oktober 1944. Die opvatting verlengde mogelijk het leven van Hitler met een half jaar, tot hij eind april 1945 in Berlijn zelfmoord pleegde.

Meer over