Britten en Ieren vrezen terreur splintergroepen

De Britse en Ierse politie zijn bang dat dissidente republikeinse terreurgroepen de komende weken gewelddadige pogingen in het werk zullen stellen het bijna voltooide Noord-Ierse vredesproces alsnog te laten ontsporen....

'Er is reden voor grote bezorgdheid over de toegenomen dreiging met geweld, niet alleen in Ierland maar ook in Engeland, door afgesplitste groeperingen die tegen het vredesproces zijn', zei een woordvoerder van Scotland Yard.

Veiligheidsdiensten denken dat in Noord-Ierland een coalitie van groeperingen is ontstaan die tegen een definitief vredesakkoord is. De Real IRA (verantwoordelijk voor de bomaanslag die in augustus vorig jaar aan 29 mensen het leven kostte in Omagh), de Continuity IRA (de enige terreurgroep die geen staakt-het-vuren heeft uitgeroepen), het Iers Nationaal Bevrijdingsleger (INLA) en dissidente IRA-leden zouden zich zich aaneen hebben gesloten. De groep dissidente republikeinen zou het afgelopen jaar zijn gegroeid van 25 naar honderd leden, van wie volgens ingewijden zeker dertig 'ervaren terroristen'.

Een woordvoerder van de Ierse politie zei: 'We zijn er hier, net als in Belfast en Londen, altijd vanuit zijn gegaan dat er op zeker moment pogingen gedaan zouden worden het vredesproces te destabiliseren. En je hebt maar een paar vastbesloten terroristen nodig om een roekeloze aanval te plegen.'

Afgelopen weekeinde zou de 'legerraad' van de Real IRA hebben gesproken over de beste strategie om het vredesproces om zeep te helpen. De Sunday Telegraph meldde dat in Londen en Manchester al Active Service Units van de RIRA zijn gestationeerd, die een aanslag voorbereiden.

Scotland Yard heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen in de delen van Londen die als primaire doelen voor een aanslag gelden: Westminster, de City en Docklands. In alle grote steden zal de komende weken extra politie op straat zijn. Militairen en politici die mogelijk een doelwit vormen voor de republikeinen werden woensdag gewaarschuwd extra voorzichtig te zijn.

Volgens ingewijden is de bewaking rond de twee belangrijkste politici van Sinn Fein, Gerry Adams en Martin McGuinness, sterk opgevoerd, vooral vanwege de dreiging van een aanslag door katholieke nationalisten. David Trimble, de eerste man van de Ulster Unionisten, zou tegen vrienden hebben gezegd te vrezen voor een aanslag op zijn leven door protestantse loyalisten, zodra hij gaat regeren met Sinn Finn.

Meer over