Britse regering wijst registratie pedofielen af

De Britse regering is bereid nieuwe maatregelen te nemen waardoor kinderen beter worden beschermd tegen pedofielen. Maar er zal geen openbaar register komen met de namen en verblijfplaatsen van zedendelinquenten....

De Britse zondagskrant News of the World heeft in samenwerking met vertegenwoordigers van de kinderbescherming, de politie en de reclassering op de totstandkoming van een dergelijk register aangedrongen. Ouders van jonge kinderen zouden in dit register moeten kunnen controleren welke pedofielen er in hun woonomgeving wonen. Om eigenrichting te voorkomen zou op misbruik van het register een zware straf moeten komen te staan. De inzage van het register zou bij wet - de zogeheten Sarah's Law - moeten worden geregeld.

'Of mensen namen en adressen van zedendelinquenten mogen weten is geen zaak voor kranten of de regering, dat is uitsluitend voorbehouden aan de politie en reclassering', aldus Boateng. Hij vindt een openbaar register geen oplossing voor het probleem.

Ruim drie weken geleden werd in Groot-Brittannië het lijk van de achtjarige Sarah Payne gevonden. Vermoed wordt dat zij is vermoord door een pedofiel. News of the World begon daarop met steun van de ouders van Sarah een campagne waarbij de namen, verblijfplaatsen en foto's van veroordeelde pedofielen werden gepubliceerd. In sommige plaatsen gingen burgers verhaal halen bij pedofielen. Soms werden ook volkomen onschuldige mensen bedreigd die met in de krant genoemde personen werden verward. In Portsmouth kwam het donderdag bij de woning van een pedofiel tot rellen met de politie.

News of the World besloot daarop met de campagne te stoppen, maar eiste dat de regering actie zou ondernemen. 'Als dat niet gebeurt, dan zullen we de name and shame-campagne ondanks alle bezwaren weer hervatten', aldus de krant.

Deskundigen betwijfelen of een openbaar register zal helpen. 'Het probleem is dat de overgrote meerderheid van de misbruikte kinderen het slachtoffer is van mensen die heel dicht bij hen staan, zoals familieleden', aldus Leigh Moore, vertegenwoordiger van een advocatenorganisatie die gespecialiseerd is in gevallen van kindermisbruik. 'Als we Sarah's Law zouden invoeren, dan richten we ons alleen op het topje van de ijsberg.'

In de VS is enkele jaren geleden wel een openbaar pedofielenregister ingesteld, na de aanranding van en moord op de zevenjarige Megan Kanka. 'Maar het kopiëren van Megan's Law is geen goede zaak. De Amerikaanse wet heeft heel weinig opgeleverd', verklaarde een andere advocaat.

Volgens de Britse krant The Observer heeft het register daar niet kunnen voorkomen dat pedofielen in herhaling vallen. 'Daarnaast zijn er alleen al dit jaar dertig gevallen geweest van geweld tegen pedofielen.' De Amerikaanse wet heeft niet het gewenste effect, concludeert de krant.

Meer over