Britse baklieveling gaat programma's maken voor de BBC

Nadiya Hussain (31), winnares en publiekslieveling van The Great British Bake Off, heeft een contract getekend bij de BBC om nieuwe programma's te maken.

Nadiya Hussain, sinds haar deelname aan de Great British Bake Off mateloos populair in Groot-Brittannië. Beeld Hollandse Hoogte
Nadiya Hussain, sinds haar deelname aan de Great British Bake Off mateloos populair in Groot-Brittannië.Beeld Hollandse Hoogte

Ze had naar Channel 4 kunnen gaan om The Great British Bake Off te presenteren, het bakprogramma dat ze in 2015 won, maar Nadiya Hussain tekende vorige week een contract om nieuwe programma's te gaan maken voor de BBC. Haar ster is zo hoog gerezen dat ze kan doen wat ze wil. Wie is Hussain precies?

'Een miserabel, grijs, oud en met cake gevuld eiland', zo omschreef Emma Thompson Groot-Brittannië eens. Maar zelfs op het gelaat van de mistroostige actrice moest een lach zijn verschenen toen Mary Berry en Paul Hollywood in 2015 de 30-jarige Nadiya Jamir Hussain tot winnaar van de best bekeken televisieshow van het land uitriepen. Hier stond een kleine (1.50 meter) moslima, compleet met hidjab, die de beste bleek te zijn in een oer-Engelse activiteit. Het werd gezien als triomftocht van de multiculturele samenleving. Als de culinaire variant van Bend it like Beckham, de film waarin een meisje van Indiase komaf tegen de wil van haar ouders gaat voetballen.

Niet dat de ouders van Hussain iets tegen cake hadden. Het kwam niet in ze op om een wortel- of frambozencake te maken. Cakes en toetjes maken immers geen deel uit van de Bengaalse keuken. Sterker nog, de moeder van Hussain gebruikte de oven om potten en pannen in te bewaren. Daarmee maakte Hussains vader, een kok, smakelijke rijstcurry's, die op de grond van het huis in Luton werden verorberd. Ook het fenomeen eettafel was onbekend in de traditionele cultuur van de bewoners van Sylhet, gelegen in het noordoosten van Bangladesh. Met de Engelse liefde voor het bakken van cakes maakte Nadyia, een van de zes kinderen, kennis op school tijdens het vak huishoudkunde.

Ze beleefde een gelukkige jeugd, met lange vakanties in het dorp van herkomst. Heimwee maakte zich van haar meester toen ze tien jaar geleden na haar (gearrangeerde) huwelijk in Leeds ging wonen. Terwijl haar echtgenoot Abdar, een it-specialist, aan het werk was, zat de jonge Nadiya thuis. Er was een troost: ze had een keuken tot haar beschikking, met een oven zonder pannen. Ze verdiepte zich in bakboeken - vooral die van Marian Keyes - en keek op YouTube naar bakvideo's. Het 'truttige' bakken van cakes en taarten was niet alleen een culinair genoegen, maar zou ook een weg naar emancipatie blijken.

(Tekst gaat verder onder video).

Queen Elizabeth snijdt de taart van Nadiya Hussain. Beeld reuters
Queen Elizabeth snijdt de taart van Nadiya Hussain.Beeld reuters

Twee jaar geleden besloot Nadiya, die inmiddels drie kinderen had en jeugdwerk studeerde aan de Open Universiteit, deel te nemen aan de audities van de bakshow die populairder is dan Pop Idol of soortgelijke talentenjachten. Ze werd uitverkoren en groeide uit tot publiekslieveling, niet alleen door haar bakkunsten maar ook door haar grimassen. Haar kapsel mocht dan wel verborgen blijven voor de buitenwereld, haar gezicht was een open boek. Hussains zege leidde ook tot kritiek. In The Daily Mail schreef Amanda Platell dat deelnemer Flora, een dame uit de middenklasse, geen schijn van kans had. 'Misschien als ze een moskee van chocolade had gemaakt, dan zou ze een kans hebben gehad.'

Ze werd een nationale bekendheid en de vaandeldrager van de Sylhetengemeenschap, die in het verleden is afgeschilderd als een patriarchale wereld, onder anderen door de Benga- lese Monica Ali in de roman Brick Lane. Eerder dit jaar ging ze voor het tweeluik The Chronicles of Nadiya naar het dorp van haar grootvader, op zoek naar haar culinaire wortels. Er keken liefst 4,5 miljoen Britten. Daarnaast schrijft ze wekelijks in The Times, publiceert bakboeken en bakte een sinaasappeltaart voor de jarige koningin.

Haar moederschap is er niet makkelijker op geworden door het succes, zo zei ze in The Guardian: 'Mijn zoon neemt geen genoegen meer met confetticake - hij wil er een met kardemom en pralines.'

De winnende taart

In de finale van het zesde seizoen van de populaire bakwedstrijd The Great British Bake Off stal Nadiya Hussain de show met haar bladerdeeg met frambozensmaak, maar vooral met de bruidstaart in talloze laagjes. Ze deed er vier uur over en blies er de concurrentie mee weg. Hussain zal binnenkort plaatsnemen in de jury van Junior Bake Off voor de jeugdafdeling van de Britse publieke omroep BBC.

Meer over