Bouterse provoceert met uitstapje naar Trinidad

Een juridisch en diplomatiek steekspel rond de mogelijke arrestatie van Desi Bouterse heeft donderdag de autoriteiten in Nederland en Trinidad in grote verlegenheid gebracht....

Van onze verslaggever

Jeroen Trommelen

AMSTERDAM

Aan het Nederlandse verzoek om Bouterse te arresteren, werd niet door de autoriteiten voldaan omdat er tussen de landen geen uitleveringsverdrag zou bestaan. 'De heer Bouterse is hier voor privé-zaken en we zien geen kans om aan het Nederlandse verzoek te voldoen', aldus minister Maraj van Buitenlandse Zaken donderdagavond.

Hierdoor kan de van drugshandel verdachte oud-legerleider zich voorlopig winnaar noemen van het steekspel rond zijn persoon. Vorig jaar zomer ontsnapte hij op ongeveer gelijke wijze aan zijn arrestatie in Brazilië. Over de huidige verblijfplaats van Bouterse is overigens niets bekend. Hij maakte donderdagavond geen gebruik van de reguliere SLM-vlucht van Trinidad naar Paramaribo. De afgelopen dagen bleef ook lange tijd onduidelijk of hij werkelijk op Trinidad te vinden was. Het Openbaar Ministerie in Den Haag werd daarover enkele dagen geleden getipt door de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

De geruchten over Bouterse deden in Suriname zó nadrukkelijk de ronde dat een bewuste provocatie van de oud-legerleider niet uit te sluiten was. Nadat president Wijdenbosch donderdag op een persconferentie toegaf dat Bouterse buiten Suriname verbleef, werd meteen besloten de autoriteiten op Trinidad formeel om uitlevering te vragen.

Hoewel er geen uitleveringsverdrag met het land bestaat, zijn Trinidad en Tobago wel partij bij het zogeheten 'Weense verdrag'. Artikel 6 van dit VN-verdrag tegen drugshandel regelt dat het document bij ontbreken van een formeel uitleveringsverdrag, als zodanig kan worden beschouwd. Minister Maraj is daar niet van overtuigd: 'Het is een argument om te overwegen, meer niet. Ons standpunt is dat er geen bilaterale verdragen bestaan tussen Nederland en Trinidad en Tobago.'

Trinidad is een belangrijke partner van Suriname in het regionale samenwerkingsverband Caricom. De handel tussen de landen is de afgelopen twee jaar sterk gegroeid. Door Nederland niet direct zijn zin te geven, kan het land haar informele leiderspositie in Caricom versterken, en Suriname aan zich verplichten.

Wat Bouterse los van een eventuele provocatie in Trinidad te zoeken heeft, is vooralsnog onduidelijk. Een belangrijke politieke manifestatie van zijn partij, die maandag zou plaatshebben, werd onlangs uitgesteld. Sinds het aantreden van de regering Wijdenbosch heeft Suriname de loyale partijaanhanger en diplomaat mr. H. Naarendorp benoemd als ambassadeur in Trinidad en Tobago.

Sinds een jaar probeert Naarendorp de autoriteiten in zijn gastland ervan te overtuigen dat de justitiële vervolging van Bouterse door Nederland in feite een politieke kwestie is. Deze strategie lijkt gedeeltelijk geslaagd. Trinidad behoort niet tot de landen die onvoorwaardelijk hebben toegezegd dat ze tot arrestatie van Bouterse zullen overgaan.

Venezuela en Brazilië hebben dergelijke toezeggingen vorig jaar wel gedaan, na diplomatiek overleg met minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken. De reactie van andere buurlanden, zoals Guyana, is minder duidelijk. Naar verluid zou Bouterse wel welkom zijn in Cuba en Libië.

Meer over