Bossen of oerwouden

VAKANTIE is een groeimarkt. Mensen hebben meer vrije tijd en besteden die actiever. Aandelenbeleggers kunnen echter vrijwel niet op deze trend inspelen....

Het Rijksmuseum staat niet op de beurs, net zo min als ponypark Slagharen, Keukenhof of de pier van Scheveningen. Reisbureaus hebben zich in Nederland - in tegenstelling tot bijvoorbeeld uitzendbureaus - nooit op de Amsterdamse beurs gewaagd. Eind jaren tachtig stond Center Parcs nog enige tijd als beursfonds genoteerd, maar dit concern werd in 1990 overgenomen door een grote Britse brouwerij. Het enige echte leisurefonds is nu het hotelconcern Krasnapolky dat inmiddels ook de keten Golden Tulip heeft overgenomen. Maar dit fonds is relatief klein.

Nog voor deze zomer krijgt de bedrijfstak recreatie op de beurs versterking. Landal GreenParks, een exploitant van bungalowparken, kondigde gisteren op een persconferentie een beursgang aan. Na Center Parcs en Gran Dorado is Landal de derde aanbieder van vakantiebungalows in Nederland. In 1996 nam het bedrijf de veertien Aegon-vakantieparken over. Daardoor exploiteert Landal 3300 bungalows en zes kampeerterreinen.

Daarbij profileert Landal zich nadrukkelijk. 'Geen golfslagbaden en nagemaakte oerwouden. Tegenover het massale en thematische vermaak van de concurrentie bieden wij natuur, rust en ruimte', stelde directeur Leo van der Meer die zelfs vraagtekens plaatste bij de pogingen van ondermeer Center Parcs om door het investeren in steeds meer luxe het rendement op te krikken.

Vorig jaar groeide de gezamenlijke omzet van de bungalowparken in Nederland met 3 procent. Die van Landal ging volgens Van der Meer met 8 procent omhoog. Ook in de toekomst moet Landal het beter kunnen doen dan de concurrentie. De winst, die vorig jaar 8,9 miljoen gulden bedroeg, moet binnen vijf jaar met 50 procent stijgen.

Groot probleem is vooralsnog de schuldenlast. Door de overname van de Aegon-vakantieparken is de schuld van Landal toegenomen tot 350 miljoen gulden. De winsten, die ook nog sterk fluctueren met het weer, zijn absoluut onvoldoende om de schuld op korte termijn te verminderen.

Daarom verkoopt Landal ook vakantiebungalows aan particuliere beleggers. De bungalows worden tegelijkertijd voor langere tijd weer van deze beleggers gehuurd: de zogenoemde sale-lease back. 'Van ons park Sluftervallei op Texel zijn inmiddels alle bungalows verkocht. Van Hoog Vaals in Limburg zo'n honderd. Jaarlijks willen wij er honderd blijven verkopen', aldus Van der Meer.

Maar ook daardoor gaat de schuld niet snel genoeg omlaag. Van der Meer maakte er ook geen geheim van dat de beursgang in de eerste plaats is bedoeld om de schuldenlast te verlichten. 'De huidige aandeelhouders zullen vooralsnog geen aandelen herplaatsen.' Deze huidige aandeelhouders zijn de Britse investeringsmaatschappij Charterhouse (80 procent), de groep Indofin rond de Rotterdamse financier Cees de Bruin (7 procent) en het management zelf (3 procent).

Vast staat echter dat deze aandeelhouders de stukken niet tot in de eeuwigheid zullen vasthouden. Charterhouse is een investeringsmaatschappij die in een hele reeks van ondernemingen belangen heeft genomen in de hoop die op de middellange termijn weer met flinke winst te kunnen verkopen. Pikant is de positie van De Bruin. De Rotterdamse investeerder, ooit medewerker van het offshorebedrijf Heerema, was in het verleden bij verscheidene roemruchte bedrijfstransacties in Nederland betrokken, zoals Holland Sea Search, NBM Amstelland en Visserij Maatschappij Kennemerland. Door de beursgang van Landal keert hij ook weer terug op het Damrak.

Op de persconferentie was De Bruin niet aanwezig. Hij is commissaris en bemoeit zich niet met de dagelijks leiding. Dat mag Van der Meer - een ex-directeur van de hotelgroep Bilderberg - doen. Of hij veel meer kan doen dan saneren is nog de vraag. Na de beursgang wil Landal verder expanderen. Maar dat zal eerder gebeuren door het afsluiten van managementcontracten dan door het bouwen of overnemen van andere parken.

Meer over