Borlottibonen met paddestoelen en marjoraan

Na meer dan tien jaar Michael Bloomberg heeft New York eindelijk weer eens een nieuwe burgemeester. Ter gelegenheid van de troonswisseling kon je in elke Nederlandse krant lezen dat New York onder Bloomberg vooral een reservaat voor de superrijken is geworden.

Marcus Huibers
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
250 gram borlottibonen (gedroogd)
peper en zout
600 gram paddestoelen
olijfolie
4 tenen knoflook, gehakt
3 el verse marjoraan, gehakt
cognac
3 dl room
1 radicchio (roodlof), in dunne reepjes
Ik kom er nu meer dan tien jaar regelmatig en kan dat wel beamen. Neem nu Eataly, een Italiaanse delicatessenwinkel op de hoek van de 23ste straat en 5th avenue. Of beter, delicatessenwarenhuis, want de tent is allemachtig groot en herbergt zo ongeveer alle lekkernijen die Italië te bieden heeft. Afgelopen zondag druilde het buiten een beetje en was Eataly afgeladen vol. Tussen de uitgestalde waren staan overal eetbarretjes en dus was het een gekrioel van winkelaars en wijndrinkers, hangend over grote borden met prosciutto, pizza of pasta.

Zelf heb ik me ruim een half uur staan te vergapen op de groenteafdeling en u weet dat dat nogal wat zegt. Ik zou die avond koken voor vrienden en laadde enthousiast mijn mandje vol, met paddenstoelen, bietjes, wat kruiden, dat spul. Bij de verse pasta's viel ik voor de agnolotti, kleine pastapakketjes gevuld met ricotta en witte truffel, waar ik maar liefst 2 onsjes van nam en op weg naar de kassa viste ik nog een pakje droge borlottibonen uit het schap. Nou ben ik niet iemand die snel zeurt over de prijs van voedsel, maar was de 87 dollar die ik mocht afrekenen niet wat veel?

Ik keek eens om me heen. Glazen Rosso di Montefalco van 17 dollar per unit werden met groot enthousiasme naar binnen gegoten en ook het publiek met hun uitpuilende winkelwagentjes consumeerderde er geen onsje minder om. Crisis in New York, dat is geen taxi kunnen krijgen als het regent.

Week de bonen 12 uur in ruim water en spoel ze af. Kook de bonen vervolgens drie kwartier in gezouten water en giet af. Snijd de paddestoelen (ik had trompette de la mort, black trumpets, een soort cantharellen die in de VS hedgehogs heten en oesterzwammen) in niet al te kleine stukken, en bak ze in een ruime plens olie. Fruit de knoflook en marjoraan even mee en blus af met een scheut cognac (optioneel). Schep de bonen even mee en schenk de room erbij. Kruid met zout en peper naar smaak en laat nog 10 minuten op een klein pitje pruttelen.

Leg een handje gesnipperde radicchio op elk bord en schep daar de bonen op. Wij aten er een reebiefstukje bij (van Ottomanelli's op Bleecker Street, ik durf niet eens op te schrijven wat ik daarvoor moest betalen) en de gepofte bietjes van twee weken geleden, maar dit herfstrecept redt het ook prima in zijn eentje.

Meer over