Boerenkoolsoep met gerookte claresse


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 l groentenbouillon (of 1 l water + 2 groentebouillonblokjes)
500 g aardappels
250 g boerenkool
1 teen knoflook, gepeld
150 ml slagroom
2 eetl. geraspte mierikswortel (potje, o.a. van Kühne)
200-250 g gerookte (peper)claresse, in reepjes
zout, peper


Ik weet het, het is moeilijk, maar echt, paling eten is `not done'. Willen onze kinderen straks nog zo'n romig plakje palingfilet kunnen proeven, dan moeten we de paar palingen die er over zijn nú de kans geven om samen in de Sargassozee, rechts van de Bahama's, een romantisch wierbedje op te zoeken.

Want dat is precies het probleem: palingen doen `het' alleen daar, alle paaipogingen van visfokkers ten spijt. Gelukkig beseffen steeds meer supermarkten als Jumbo, Albert Heijn en Spar dat paling alleen in het water overleeft, en niet in de schappen. Hopelijk zal ook de morrende visbranche snel overstag gaan.

Geen paling dus. Wat eten we dan? Bokking (gerookte haring) is een boer die met klompen aan je smaakpapillen opdendert, stinkerd makreel is te flinterig en klef. Forel is vooral een chique, flauwe freule. Maar gisteren kreeg ik van viskweker Anova gerookte claresse opgestuurd.

Claresse is een meervalsoort, die, hier in Nederland, vis- én milieuvriendelijk wordt gekweekt. Het fijnste van claresse is de `beet': als mals kalfsvlees, zwezerik of, ja, paling. Wat je ook doet met de vis, plakjes, reepjes, mootjes, hij blijft prachtig stevig en in vorm, zonder droog te worden. De smaak van verse claresse is mild en meer vlezig dan vissig.

Als de filets warm worden gerookt, op beukenhout, smaken ze pikant en rokerig en de sappig-stevige structuur blijft intact. Nee, gerookte claresse is geen paling. Maar wel een heel redelijk alternatief. Op dit moment ligt-ie alleen nog bij de Sligro, maar ga er vooral bij uw super om zeuren!

Daarom vandaag een maaltijdsoep met gerookte claresse, of desnoods andere gerookte vis.

Kook de aardappels, boerenkool en knoflook samen gaar in de groentenbouillon. Pureer van het vuur af tot een gladde, dikke soep. Roer de slagroom erdoor en breng de soep weer even zachtjes aan de kook.

Klop de mierikswortel door de soep, maar laat niet meer koken. Breng de soep zonodig extra op smaak met zout en peper (de vis is ook zout!). Verdeel visreepjes over 4 diepe borden, houd vis over voor de tweede ronde. Schenk de hete soep erop en eet direct, met knapperig brood.


Meer over