Het eeuwige leven vanBob Boverman

Bob Boverman (1944-2018)Coach van topatleten en parkinsonpatiënten

Hij was klankbord en coach voor vele sporters. De Bende van Boverman kwam nog een keer bijeen toen er vlak voor zijn dood een reünie plaatsvond.

Bob Boverman. Beeld ANP
Bob Boverman.Beeld ANP

Hij was bondscoach toen Gerard Nijboer in 1980 zilver won op de olympische marathon. En hij was de coach van de coach van ­Ellen van Langen, die twaalf jaar ­later goud won in Barcelona. Bob Boverman was een van de belangrijkste en meest vooruitstrevende coaches voor midden- en lange afstandslopers in Nederland. Hij was behalve bondscoach personal coach, schreef boeken over trainingsmethodes, organiseerde clinics en was bovenal een grote autoriteit in een sport waar de concurrentie het heftigst is.

Hij was ook een vernieuwer. In de jaren negentig stelde hij Cees Lansbergen van sportevenementenorganisator Le Champion (onder meer de Dam tot Damloop) voor vrouwen tegen mannen te ­laten lopen. De formule die werd bedacht was dat vrouwen zoveel eerder startten als het jaar daarvoor het verschil aan de finish was geweest. ‘En sindsdien hebben we tot de dag van vandaag bij de Dam tot Damloop en de halve marathon van Egmond een vrouw-manwedstrijd. Met bij tijden een spectaculaire finish’, aldus Lansbergen.

Bob Boverman overleed 7 mei in zijn woonplaats Almere. Hij leed aan de ziekte van Parkinson. Zijn vrienden organiseerden een crowdfundingsactie om de begrafenis te kunnen betalen, want hij was te veel een idealist geweest om daarvoor geld opzij te zetten.

Boverman werd geboren in Bussum, waar hij lid werd van de plaatselijke atletiekclub AV Tempo. In de jaren zestig werd hij nationaal kampioen op de 800 meter, maar hij was niet goed genoeg om op grote internationale toernooien te excelleren. Hij werd ­docent lichamelijke opvoeding en trainer: eerst bij AV Tempo, later bij GAC Hilversum en vervolgens AAC Amsterdam. Hij trainde onder meer Jos Hermens, die zijn finishsnelheid wilde verbeteren nadat hij op de Spelen van Montréal in 1976 slechts tiende was geworden.

Geweldig verhalenverteller

Hij was bondscoach in de tijd dat Gerard Nijboer triomfen vierde. Hij was trainer en inspiratiebron van Frans Thuijs, de begeleider van Ellen van Langen bij haar gouden medaillerace in Barcelona. Hans Koeleman, die op twee Olympische Spelen uitkwam (Los Angeles, 1984 en Seoul, 1988) trainde hij vanaf diens jeugd. Koeleman zegt dat Boverman twee kwaliteiten combineerde. ‘Hij was zeer technisch onderlegd, en hij kon mensen inspireren. Hij was een geweldig verhalenverteller. Voor een topprestatie was het noodzakelijk dat je ook een droom wilde najagen.’

Thuijs prijst ook Bovermans ­creativiteit. ‘Voor elke afstandstraining heb je een methodiek, maar hij vulde die zo in dat het nooit geestdodend werd.’ Atletiek was zijn passie, maar hij hielp ook andere sporters, zoals roeiers en langlaufers.

Later richtte hij zich steeds meer op de breedtesport. Naast clinics en workshops organiseerde hij sportcursussen en fitnessprogramma’s. Met zijn LoopVRIJ-hardloopscholing bepleitte hij het zogenoemde ‘zwerven’: hard­lopen op gevoel zonder hartslagmeters en andere apparatuur.

Opnieuw leren lopen

Ook toen begin 2017 de ziekte van Parkison werd vastgesteld, gaf hij zijn werk niet op. Integendeel, hij ontwikkelde een methode voor het ‘(opnieuw) leren lopen’ voor parkinsonpatiënten. Boverman had uit zijn eerste huwelijk een dochter. Na een scheiding hertrouwde hij met een Poolse atlete, Ewa Szydlowska, met wie hij nog een zoon en dochter kreeg.

Maar zijn voormalige pupillen voelden de bui al hangen. Ze besloten een grote reünie voor hem te houden in september, onder de titel de Bende van Boverman, waar hij zelf, hoe ziek hij ook was, uit zijn hoofd een toespraak hield.

Meer over