Columnpeter middendorp

Blote neuzen die uit een mondkapje steken vind ik vies, obsceen

null Beeld

Ik ging laatst naar de drogisterij omdat mijn zus me dringend had geadviseerd om veel vitamine D te slikken. Mijn zus, werkzaam in een drogisterij, stuurde een grafiekje mee uit een gevolgde cursus waaruit bleek dat coronapatiënten die het relatief goed deden op de ic veel vitamine D in hun bloed hadden, en mensen met wie het slecht ging weinig. Daarmee was volgens haar bewezen dat vitamine D tegen ernstige corona beschermt.

Tja, dacht ik wel even – wat is bewezen, wanneer is iets waar? Zou het niet ook gewoon andersom kunnen zijn? Dat mensen die het goed doen nog veel vitamines over hebben, terwijl corona uit mensen die op het randje liggen alle reserves heeft leeggezogen? Dat kun je niet weten. Niet zeker, in elk geval.

Eigenlijk zou je enkele tienduizenden mensen met allerlei verschillende vitaminegehaltes met corona moeten injecteren en vervolgens kijken wat er met ze gebeurt, maar dan stuit je op ethische bezwaren. Zonder ethiek zouden we veel meer weten, het is een rem op de vooruitgang.

Hoe kun je iets bewijzen, hoe weet je of iets waar is? Veroorzaakt koffie hoge concentraties stresshormonen in het lichaam of drinken mensen met veel stresshormonen extra koffie? Thuis gebeuren de meeste ongelukken, en van alle gebouwen in het land heeft het ziekenhuis het hoogste sterftecijfer – is het nog wel veilig om daar naartoe te gaan? Vergroten jonge blowers de kans om tegen hun dertigste schizofreen te worden of stellen ze de ziekte uit door tijdig te gaan blowen?

De coronadiscipline van de klanten in de drogisterij viel me tegen. Ik zag mensen zonder mondkapje, maar nog veel meer met hun neus eruit. Ja, ik schrok een beetje van mijn medemensen, ik had ze dan ook al een tijdje niet gezien – leven is voetbal zonder publiek geworden, wat beslist ook voordelen heeft.

Ik vind een neus uit een mondkapje vies, obsceen, alsof ik een blote lul uit een broek zie hangen. Onderzoek heb ik niet gedaan, maar het is mijn overtuiging dat mensen met de neus uit hun mondkapje minder intelligent zijn dan de rest. Niet eens omdat het verstandiger is het mondneusmasker goed te gebruiken, maar door de manier waarop ze uit hun ogen kijken. Sloom. Daas. Afwezig. Niet alert. Ja, minder slim.

Ik dacht dan ook: de vitamine D zal wel tot het laatste potje uitverkocht zijn. Want iets dat onbewezen is, zal op blootneuzen wel een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. Juist dan willen ze het hebben, zou ik denken. Al was het om de elite te irriteren. Maar nee, ze kwamen voor andere troep: snoep, plastic, zooi, ik wist niet precies wat. Of gewoon om eindelijk weer eens een paar uur onbekommerd met hun lul uit hun broek door winkels te kunnen struinen.

Gelukkig maar, want sinds het advies van mijn zus vreet ik me ziek aan vitamine D. Je kunt het tenslotte niet weten.

Meer over