Blogger toont tekortkoming bodyscans vliegvelden

Het voorkomen van terroristische aanslagen op een vliegtuig door het gebruik van bodyscanners op luchthavens is niet zo waterdicht als wordt aangenomen. Dat beweert de Amerikaanse ingenieur en blogger Jonathan Corbett in een videoblog. Hij omzeilde de doorlichting nogal eenvoudig en smokkelde een metalen voorwerp aan boord. 'Een pistool, cocaïne, explosieven, scheermesjes: ik had het allemaal kunnen meenemen.', aldus Corbett.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het YouTube-filmpje van Corbett doet nog maar een paar dagen de ronde, maar is intussen al bijna één miljoen keer aangeklikt. Corbett paste een 'simpele truc' toe om materiaal aan boord te smokkelen. Hij verborg een metalen kistje onder zijn oksel en doorstond probleemloos de controles op verschillende luchthavens.

Zijkant lichaam

Hoe is dat mogelijk? De scanners tonen mensen in een lichte kleur tegen een zwarte achtergrond. De gesmokkelde metalen voorwerpen worden in het zwart weergegeven. Corbett bedacht dat objecten aan de zijkant van het lichaam (zwart tegen zwart) niet worden waargenomen en toonde daarmee een serieus lek in de veiligheid aan. 'Ik had gerust cocaïne, explosieven of scheermesjes kunnen meenemen. Ze hadden het nooit opgemerkt.'

Corbett liet de video eerst aan Transport Security Administration (TSA) zien, verantwoordelijk voor de veiligheid op vele Amerikaanse luchthavens, met het verzoek om de bodyscanners te vervangen door metaaldetectoren. Of ze op zijn vraag zullen ingaan, is nog niet duidelijk.

Schiphol
Sinds de vliegtuigkapingen en terrorische aanslagen op 11 september 2001 in de VS, heeft ook luchthaven Schiphol extra apparatuur aangeschaft (zij het van een ander type) die moet voorkomen dat er wapens of springstoffen aan boord van vliegtuigen worden gesmokkeld. Nadat eind 2009 de Nigeriaan Farouk Abdulmutallab een poging deed een vlucht van Amsterdam naar Detroit op te blazen, werden in allerijl meer bodyscanners aangeschaft omdat metaaldetectoren de springstof niet konden waarnemen.

Meer over