Bisschoppen tegen: RK-kerk toch niet homovriendelijker

De Rooms-Katholieke Kerk wordt toch niet homovriendelijker. Op de synode in Vaticaanstad, een buitengewone vergadering van de kerk over huwelijk en gezin, hebben bisschoppen vandaag gestemd tegen moderniseringen die paus Franciscus deze week had voorgesteld op het gebied van homoseksualiteit, ongehuwd samenwonen en hertrouwen.

Bisschoppen en kardinalen tijdens de synode. Beeld ap
Bisschoppen en kardinalen tijdens de synode.Beeld ap

In een afgelopen maandag uitgebracht document, de zogenoemde Relatio Post Disceptationem, werd in ongekend positieve woorden gesproken over homoseksuelen, samenwonenden en anderen met van de kerkleer afwijkende relaties. De kerk moest hun situaties niet langer veroordelen, maar zich richten op de positieve aspecten. Het document leidde deze week tot hooggespannen verwachtingen: zou de kerk een homovriendelijke koers in slaan?

Flinke verdeeldheid

Vandaag werd er over het document gestemd, en verwacht werd dat er groen licht zou komen. Maar de uitkomst laat nog maar eens duidelijk zien dat er onder bisschoppen flinke verdeeldheid over dit onderwerp heerst. De meer conservatieve bisschoppen spraken deze week al schande van de voorgestelde lijn omdat het de gangbare doctrines over familie en huwelijk radicaal zou veranderen.

De tekst werd daarom in de loop van de week al deels aangepast; over homoseksualiteit werd bijvoorbeeld niet meer expliciet gesproken. Maar de aanpassingen bleken dus niet voldoende voor een goedkeuring van de bisschoppen.

Paus Franciscus neemt de conclusies van de bisschoppen over. Hij zal niet, zoals tot nu toe gebruikelijk bij bisschoppensynodes, met een eigen document komen. In oktober volgend jaar zal er opnieuw een synode over dit onderwerp worden gehouden.

Paus Franciscus Beeld ap
Paus FranciscusBeeld ap

COC zwaar teleurgesteld

Het COC is 'zwaar teleurgesteld'. Volgens voorzitter Tanja Ineke stond de deur op een kier, maar die lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen in het gezicht van Rooms-Katholieke lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's).

'We hadden de hoop dat de Rooms-Katholieke Kerk eindelijk een mildere toon zou aanslaan tegen LHBT's. Die hoop lijkt voorlopig de grond in geboord. De bisschoppen zijn blijkbaar nog niet klaar voor een liefdevolle benadering van LHBT's', zegt Ineke.

Meer over