'Bisschop Gijsen dreigde misbruikte jongen met de hel'

Twee slachtoffers maakte oud-bisschop Jo Gijsen, zo blijkt uit uitspraken van de Klachtencommissie seksueel misbruik in de RK Kerk. Maar volgens belangenorganisaties Klokk en Mea Culpa lopen er meer zaken tegen de inmiddels overleden geestelijke. Het misbruik speelde zich af in de tijd dat Gijsen priester was in Zuid-Limburg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 11 februari verklaarde de klachtencommissie twee klachten tegen Gijsen gegrond. Uit een van de adviezen blijkt dat eind jaren '50 een toen 9-jarig jongetje van zijn vader geregeld brieven moest brengen naar een kapelaan in Valkenburg. Die kapelaan was Jo Gijsen. Bij een van die gelegenheden nodigde Gijsen het jongetje uit om chocolademelk te drinken. Daarbij trok hij het jongetje op zijn schoot en ging ertoe over met de penis van het hevig geschrokken kereltje te spelen. De jongen moest hierover van Gijsen zwijgen op straffe van de hel. Dit misbruik gebeurde vaker, en de commissie verklaarde de klacht hierover gegrond.

Dit slachtoffer zegt dat de oud-bisschop hem ook heeft gedwongen tot orale seks en hem diverse malen heeft verkracht of dat heeft geprobeerd. Maar daarvoor heeft de klachtencommissie geen ondersteunend bewijs kunnen vinden. 'Waarmee overigens bepaald niet gezegd wil zijn dat de door klager gestelde handelingen niet waar zouden zijn', aldus de klachtencommissie.

Smaad
Toen de man in 2009 een klacht indiende, deed Gijsen bij de politie aangifte wegens smaad. Hij zei de man niet te kennen. Volgens de commissie klopte die bewering niet, want hij kwam regelmatig bij de familie van het slachtoffer over de vloer.

Uit de stukken van de klachtencommissie blijkt verder dat een tweede slachtoffer als kind in 1961 in een kamer van een jongensinternaat door Gijsen werd misbruikt. Dat gebeurde volgens de commissie doordat Gijsen, toen priester op seminarie Rolduc, de penis van het jongetje streelde en hem 'voorlichtte' over liefde en zaadlozingen. De Klachtencommissie acht ook deze klacht gegrond. Het gaat om internaat Bleijerheide in Kerkrade.

Meer over