Eindelijk weekendPaulien Cornelisse

Bij Paulien Cornelisse is het nu elke dag weekend

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Ook in haar nieuwe boek Japan in 100 stukjes staan tekeningen van Paulien Cornelisse (44).

Ja natuurlijk mag Paulien in een designnummer, half Nederland is bekend met – vooral – haar getekende diertjes en zo niet: google ze vooral, want een nukkige rat die een statement maakt over het woord teringlijer brengt licht in donkere dagen.

Speaking of which, ook huize Cornelisse-Bajema zit in de coronale binnendienst: ‘Ik wil er niet al te vrolijk over doen, want er ís een crisis en het is natuurlijk heel erg, maar er zijn aspecten waar we ook heel erg van genieten.’ Daarmee doelt ze vooral op maximale familietijd met zoontje Wiek, die optimaal wordt benut dankzij een soepel deelschema met wederhelft Chris. Hij werkt, zij zorgt, zij werkt, hij zorgt. Niet heel anders dan normaal eigenlijk, behalve dan dat ‘het weekend bij ons vooral bestond uit later en relaxter opstaan, dingetjes lezen, beetje tekenen, vrij lang in pyjama rondhangen, dan misschien nog iets gaan doen. Dat is nu ook zo, maar dan elke dag.’ Huidige status: Wiek scharrelt, Chris bladert, Paulien tekent.

Bruggetje terug naar datzelfde tekenen. De liefde begon met Japanse prenten, als klein kind al, en dan waren er de – eveneens Japanse – geurgummetjes van Bobby & Kate, twee drollig getekende hondjes en vooral ‘een soort B-versie van Hello Kitty. Ik sloeg aan op die schattigheid.’ Kawai, heet dat in Japan, daar zijn ze dol op cutie cutie en waarom ook niet, een snee brood met een gezichtje ís ook gewoon leuker dan een kale plak Allinson (simpelweg het saaiste brood ooit).

Voorts gebeurt dat lijnenspel met pennen, óók uit Japan, ‘want die zijn fijner dan de Nederlandse. Ik denk omdat ze daar sowieso meer schrijven, en als je er een formulier moet invullen, zijn de schrijfhokjes absurd klein.’

Haar pen krast weer op het papier, simpele lijnen, soms een zinnetje erbij. ‘Tekenen is’, zegt Paulien half afgeleid, ‘trouwens ook een goede manier om dingen te onthouden.’ Er gaat een hand door haar haar, dan toch nog iets lastigs met die corona: ‘Ik moet binnenkort zelf mijn haar knippen.’

Ook een kunst.

Meer over