Bevrijdingspaspoort

De gemeente Wageningen heeft een (gratis) wandelpaspoort laten drukken voor duizenden deelnemers aan drie herdenkingstochten die elk jaar in Gelderland worden gehouden: de Airborne-wandeltocht bij Renkum, de Pegasus-tocht vanuit Lunteren en de Bevrijdingstocht in Wageningen....

Paspoorthouders die in twee jaar tijd de drie tochten lopen krijgen een penning. Het maakt niet uit of ze de korte, middellange of lange versie lopen. De Airborne-wandeltocht bijvoorbeeld laat lopers de keus tussen afstanden van 10, 15 en 25 kilometer.

De route leidt langs plekken waar zwaar is gevochten tijdens de Slag om Arnhem in september 1944, een slag die de Britse en Poolse luchtlandingstroepen verloren na felle gevechten in Arnhem en Oosterbeek.

De Pegasus-route volgt paden die zo'n driehonderd Britten hebben gevolgd in oktober en november. Ze waren na de Slag om Arnhem achtergebleven en probeerden de eigen troepen te bereiken aan de andere kant van de Maas. De eerste poging lukte, de tweede niet.

Wageningen komt in beeld omdat daar de Duitse generaal Blaskowitz op 5 mei 1945 zijn handtekening zette onder de capitulatie-overeenkomst. Informatie over tochten en paspoort is te krijgen op 026-333.76.60 (Airborne-tocht), 0318-61.44.44 (Pegasus) en 0317-41.07.77 (Wageningen).

Meer over