Beurs

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Minister Donner is er niet, op de hennepbeurs in de RAI. Vorige week gafhij acte de presence bij de ontruiming van een wietplantage. Planten,filters, lampen; de gemeentereniging had er nog de handen vol aan om deboel af te voeren, de planten naar de vuiloven, de apparaten naar deshredder. Niet zo lang geleden vond de politie bij het ruimen van plantagesnog weleens apparatuur met een sticker erop van de dienst Domeinen. Inbeslag genomen kwekersspullen kwamen toen via de dienst weer op de markt.Leverde de schatkist ook nog een paar centen op.

Wietkwekers die de allerlaatste technische snufjes wilden zien, kondenhet afgelopen weekend terecht op de Highlife Hemp Fair in de RAI. Allesvoor de kleine thuiskweker, maar veel meer nog voor de verbodengrootschalige hennepindustrie. Mag allemaal in Nederland.

Twee Brabanders met paardenstaarten laten zich voorlichten over eengeautomatiseerde, gestapelde kweekinstallatie voor zo'n driehonderdplanten, een soort wiettoren. Zegt de een tegen de ander: 'Die kan nog welin de schuur bij ons vader.' Er zit geen spoor ironie bij.

De beurs is met opmerkelijk veel paardenstaarten en dreadlocksduidelijk niet de miljonairsfair. Hoewel, zeker weten doe je het nooit. HetNederlandse bedrijfsleven verdient jaarlijks naar schatting honderd miljoeneuro aan de wiet.

Een paar agenten met platte pet lopen wat ongemakkelijk te handhaven bijeen glimmend zwarte Hummer in de stand van een exposant. André Beckers vande organisatie weet dat politie, belasting en douane ook incognitorondsnuffelen. Leerzame stof te over voor toekomstige ontmantelaars. MaarDonner is er niet. Geeft niks, hij heeft z'n bijdrage al geleverd. Beckers:'Zijn aanwezigheid bij die ontmanteling heeft zo veel publiciteit teweeggebracht dat wij er ruimschoots van profiteren.'

Nell Westerlaken

Meer over