Beruchte Taliban-leider opgepakt die Musharraf probeerde op te blazen

Het Pakistaanse leger heeft vrijdag in Zuid-Waziristan een belangrijke Taliban-leider opgepakt. De man, Adnan Rashid, probeerde in 2003 de toenmalige president Pervez Musharraf op te blazen, aldus veiligheidsfunctionarissen.

Taliban-leider Adnan Rahid (midden) na zijn ontsnapping uit de gevangenis. Beeld epa
Taliban-leider Adnan Rahid (midden) na zijn ontsnapping uit de gevangenis.Beeld epa

Rashid is de eerste bekende Taliban-commandant die gevangen is genomen sinds het Pakistaanse leger vorige maand een offensief lanceerde tegen radicale moslimstrijders in het grensgebied met Afghanistan. Hij werd opgepakt in het huis waar hij met zijn gezin woonde en raakte gewond in een vuurgevecht tijdens zijn arrestatie.

Het Pakistaanse leger heeft aangekondigd het offensief tegen de Taliban verder uit te breiden naar Bajaur, naar het noorden. Maar de Taliban hebben als reactie hun aanvallen op Pakistaanse veiligheidstroepen alleen maar verder geïntensiveerd.

Zelfmoordactie
Rashid is een voormalige Pakistaanse luchtmachtofficier die met een zelfmoordactie in 2003 probeerde de toenmalige president
Musharraf op te blazen. Hij werd echter gearresteerd voor hij zijn actie ten uitvoer had kunnen brengen en werd ter dood veroordeeld.

Voordat zijn doodvonnis werd voltrokken, ontsnapte hij in 2012 uit de gevangenis met 400 andere militanten. Na zijn vrijlating zou hij ook betrokken zijn geweest bij de ontsnapping van nog eens 250 gevangenen.

Rashid is verder bekend vanwege de publicatie van een reeks video's op YouTube en door een open brief waarin hij de aanslag op het schoolmeisje Malala Yousafzai probeerde te rechtvaardigen.

Sinds het offensief tegen de Taliban begon, zijn er al honderden militanten gedood, zo beweert het Pakistaanse leger. Ook gisteren kwamen drie soldaten en zes Taliban-strijders bij een vuurgevecht in Fateh Khel, in Noord-Waziristan, om het leven.

undefined

Adnan Rashid Beeld epa
Adnan RashidBeeld epa
Meer over