Beroemde Amerikaanse bierbrouwer Pabst wordt Russisch

Pabst Brewing Company, een van de bekendste Amerikaanse brouwers, wordt overgenomen door een Russische groep.

Peter de Waard
Rond 1895 runde Pabst Brewing Company biertuinen, hier in Whitefish Bay. Beeld AP
Rond 1895 runde Pabst Brewing Company biertuinen, hier in Whitefish Bay.Beeld AP

Oasis Beverages, die zich de grootste onafhankelijke bierbrouwer van Rusland noemt, zou naar verluidt tussen de 700- en 750 miljoen dollar (600 miljoen euro) hebben betaald voor de brouwerij. Het concern dat in 2008 werd opgericht door Eugene Kashper, heeft 12 procent van de biermarkt in de stad Moskou in handen. Daarnaast heeft het brouwerijen in Kazachstan en Wit-Rusland.

Deze overnames vallen niet onder de huidige boycotmaatregelen tegen Russische bedrijven en oligarchen vanwege de crisis in Oekraïne. Pabst Brewing Company werd in 1844 in Milwaukee opgericht door de Duitse immigrant Jacob Best. Haar belangrijkste merk in die tijd, Papst Blue Ribbon, werd tot 1916 geleverd met een kenmerkend blauw lint rond de fles. Daarna werd het lint alleen nog maar afgedrukt op het etiket.

Aan het begin van de vorige eeuw was Pabst Blue Ribbon het op een na grootste merk van de VS. Maar later viel het terug. In 1996 verkocht Pabst zelfs niet meer dan 1 miljoen vaatjes. De brouwerij in Milwaukee werd gesloten en het hoofdkantoor werd verplaatst naar Los Angeles. Pabst maakte daarna een comeback als het huismerk van de hipsters.

Naast Pabst Blue Ribben heeft Pabst Brewing Company nog 25 biermerken op de markt, waaronder iconische merken als Schlitz, Lone Star, Colt 45, Stroh's, Old Style, Old Milwaukee en de net gelanceerde Ballantine IPA.

'Het is een droom om deze merken te mogen verkopen', aldus Eugene Kashper. Hij is zelf een Amerikaan die studeerde aan Columbia University en in de jaren negentig enige tijd ook voor een van de dochters van Pabst in de VS bier verkocht. In 2008 richtte hij met twee Russische managers Oasis op dat talrijke brouwerijen in het land heeft en ook andere merken, zoals Heineken, op de Russische markt distribueert.

Pabst Brewing Company werd in 2010 voor 250 miljoen dollar door de ondernemer Dean Metropoulos gekocht die het management overdroeg aan zijn zonen Evan en Daren. Zij zullen moeten aftreden nu Kashper het management op zich zal nemen, maar de prijs vergoedt veel.

Metropoulos heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het bedrijf weer wilde verkopen. In 2011 werd er nog een crowd-fundingactie voor ontketend.

undefined

Meer over