POSTUUMBenjamin Storm Keough (1992-2020)

Benjamin Storm Keough bleef altijd de kleinzoon van Elvis Presley. Een eigen album maakte hij nooit

Het grote tranendal waarin Elvis Presley bij leven baadde, is postuum aangevuld door het overlijden van zijn enige kleinzoon, Benjamin Storm Keough. In Calabasas, in het noorden van Los Angeles, werd Keough zondag 12 juli dood gevonden met een schotwond in zijn borst, in het huis van zijn moeder, Lisa Marie Presley. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat hij zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Benjamin Storm Keough en zijn moeder Lisa Marie Presley. Beeld ANP
Benjamin Storm Keough en zijn moeder Lisa Marie Presley.Beeld ANP

Benjamin Keough treedt daarmee toe tot de ‘27 Club’, artiesten die op hun 27ste het leven lieten, in zijn geval echter zonder in de rock-’n-roll zijn sporen te hebben verdiend. Op zijn zeventiende sloot hij een miljoenendeal met een platenmaatschappij, maar tot daadwerkelijke muziek kwam het nooit, laat staan in de geest van zijn grootvader.

Wat hij vooral was: een kleinzoon van The King, met in zijn geval ook de looks van zijn opa. Overal waar hij kwam, werd hij gevolgd door verschrikt loerende blikken, de treffende gelijkenis was voor velen niet te bevatten.

Zijn moeder was Lisa Marie Presley (1968), de dochter van Elvis en zijn Priscilla. Na het huwelijk met de vader van Benjamin, acteur Danny Keough, bond zij zich met weinig succes aan Michael Jackson, Nicolas Cage en Michael Lockwood. Lisa Marie bekende vorig jaar lange tijd verslaafd te zijn geweest aan morfine-achtige pijnstillers en cocaïne. Via haar moeder Priscilla kwam ze op jonge leeftijd in aanraking met de Church of Scientology, waarvan ze zich nadien losmaakte.

Van Lisa Marie Presley valt ook nog te zeggen dat ze zelf drie albums heeft uitgebracht, waarvan het laatste, Storm & Grace, een verdienstelijk werkstuk was. De titel verwijst naar haar zoon (Storm) en haar oma (Grace Presley). In het titelnummer bezingt Lisa Marie haar zoon als ‘the most beautiful man that I’ve ever known’ die maar niet kan laten zien wat hij in zich heeft, aan schoonheid en in zijn hart. Alsof hij opgesloten zit in het lichaam van een legende, en zij hem wil laten ontsnappen.

Benjamin Keough had zich de laatste jaren teruggetrokken uit het publieke leven. Geheel in de traditie van de familie was ook hij aan de verdovende middelen geraakt. Naar verluidt was de opvoeding in de sfeer van Church of Scientology, en het hobbelige echtelijk bestaan van zijn moeder, hem niet in de koude kleren gaan zitten. Op een zeldzaam familiekiekje afgelopen juni, van Lisa Marie met haar vier kinderen, viel vooral zijn glazige blik op.

Erfgenaam

Behalve het aangezicht van zijn opa, was hij ook de erfgenaam van het Elvis-koninkrijk, samen met zijn drie zussen. De muzikale erfenis, net als zijn intellectueel eigendom, behoorde lange tijd tot de Elvis Presley Enterprises (EPE), de familievennootschap. Lisa Marie Presley had ook in deze een weinig gelukkige hand, ze verloor tientallen miljoenen dollars, mede door slechte financiële adviezen. Sinds 2013 is het bezit grotendeels in handen van Authentic Brands Group, met een kleiner aandeel voor de familie.

Het rock-’n-rollhoofdkwartier zelf, Graceland in Memphis, is wel nog steeds van de Presley-clan. Bij de herdenking van het veertigste sterfjaar van Elvis, in 2017, was Benjamin van de partij in Graceland, met een kaarsje in de hand, niet flink bekuifd, zoals zijn opa, maar met een krullebol. Hij is te zien op een foto, in The Jungle Room, de kamer met de overdekte waterval.

Elvis zelf was enig kind, zijn tweelingbroer Jesse Garon overleed bij geboorte. Velen op aarde claimen de zoon van Elvis te zijn, als mogelijk gevolg van een onenightstand met The King. De geruchten over het bestaan van een zoon werden gevoed door een van de meest tranentrekkende liedjes die Elvis ooit uitvoerde, My Boy, over een jongen die de dupe was van de puinhoop die zijn ouders ervan hadden gemaakt.

Als je er nu naar luistert, lijkt hij een generatie te hebben overgeslagen.

You are my life, my pride, my joy

And if I stay, I stay because of you, my boy.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Keough een broer had. Dat is niet juist, hij was Elvis’ enige kleinzoon.

Meer over