Belgische handelaar vast om gerommel met wijn

BRUSSEL In vino veritas – in de wijn is de waarheid – schreef Plinius ooit. Maar dat geldt niet voor de wijnen van de Belgische handelaar Geens....

Bert Lanting

Kennelijk was het verschil nauwelijks te proeven want de wijnhandelaar, die jaarlijks miljoenen flessen afzet in België en Nederland, zou tientallen jaren gerommeld hebben met de uit Frankrijk afkomstige wijn. Kwaliteitswijn werd aangelengd met goedkope soorten. Volgens de krant heeft de politie tussen de papieren van het bedrijf een handleiding ontdekt waarin beschreven staat hoe je goedkope wijnen kunt ‘opkrikken’.

Dat gebeurde onder meer met behulp van smaakstoffen die de indruk moesten wekken dat de wijn in eiken vaten was gerijpt. Op dezelfde manier fabriceerde Geens ook fruitige wijnsoorten.

De zaak kwam vijf jaar geleden al aan het rollen toen de bedrijfsleidster van een aantal wijngaarden van Geens in Frankrijk zich bij de politie van Bordeaux meldde. Zij vertelde dat ze in opdracht van haar bazen geknoeid had met de papieren. Het bedrijf ontkende in alle toonaarden. Een medewerker van het wijnkasteel Cap d’or, één van de paradepaardjes in het assortiment van Geens, zou eind jaren negentig zelfmoord hebben gepleegd in het kantoor van oprichter Roger Geens.

Twee directieleden van Geens zitten nog gevangen, maar zij ontkennen iedere betrokkenheid. De bottelarij in Aarschot staat nu onder leiding van een bewindvoerder die door het Leuvense gerecht is benoemd. Volgens hem heeft het bedrijf alle dubieuze voorraden vernietigd en kunnen de klanten ervan opaan dat er nu ‘zuivere wijn’ geschonken wordt.

Tot de belangrijkste afnemers behoort de groothandelketen Makro, waarbij veel horecabedrijven hun producten betrekken. Makro zegt dat het alle wijnen van Geens uit de schappen heeft verwijderd.

Bert Lanting

Meer over