België berecht Turkse 'terreurcel'

Zes jaar nadat ze werden opgepakt is maandag in Brugge het proces begonnen tegen elf leden van de Turkse links-revolutionaire Anatolische partij DHKP/C....

Meest prominente beklaagde van DHKP/C, de 'revolutionairepartij voor de bevrijding van het volk', is de in 1977 geborenFehriye Erdal. De Turkse vrouw was naar België gevlucht na driemoorden in Istanbul die in 1996 werden opgeëist door DHKP/C. Zezou als schoonmaakster twee huurmoordenaars hebben binnengelatenin het kantoor van de Turkse industrieel Ozdemir Sabanci, die in1996 een van de slachtoffers was.

Erdal ging ruim een maand in hongerstaking toen ze aanTurkije uitgeleverd dreigde te worden. België heeft de vrouwoverigens nooit uitgeleverd. Ze woont op een geheim adres inBelgië. Erdal was gisteren niet aanwezig op de eerste procesdag,waarvoor de Turkse media grote belangstelling hebben.

Erdal en de tien andere beschuldigden werden in september1999 opgepakt in Duinbergen (West-Vlaanderen) bij een poging hetarchief in brand te steken van DHKP/C. Ze bleken in het bezit tezijn van een machinegeweer, pistolen, een ontsteker, valsepaspoorten en een scanner waarmee de politieradio kan wordenafgeluisterd.

In de Turkse pers werd de aanhouding in 1999 gemeld als eengrote slag tegen het terrorisme. Op de rechtszaak in Bruggeworden twee van de verdachten ook vervolgd op basis van de nieuweBelgische terrorismewet.

Op de eerste procesdag werd in het publiek een man opgepakttegen wie een internationaal opsporingsbevel liep. Dat leidde totcommotie onder sympathisanten. 'De revolutie gaat door',scandeerden zij.

Meer over