Belastende verklaringen tegen El F.

Twee terreurverdachten die op 14 oktober met Samir A. werden aangehouden, hebben belastende verklaringen afgelegd over Nouredine el F. en zullen daarover moeten getuigen in de rechtszaak tegen de Hofstadgroep....

De verdachten, LahbibB. en zijn vrouw, hebben gezegd dat Nouredine elF. hen onder druk heeft gezet. Met name LahbibB. heeft uitgebreid verslag gedaan. De raadsvrouw van ElF. (23) wil het echtpaar hierover aan de tand voelen. ElF., die deze zomer met een machinepistool werd opgepakt, wordt zelf ook in de ‘nieuwe’ terreurzaak met SamirA. vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie deze week bekend.

De rechtbank bepaalde eveneens dat SamirA. als getuige wordt opgeroepen. Dat is volgens de rechters noodzakelijk omdat hij volgens het OM lid is van de Hofstadgroep, ook al staat hij niet terecht in dit proces. Hoewel niet alle raadslieden behoefte hadden A. te horen, bepaalden de rechters dat hij in de zaken van alle veertien verdachten getuige is. Mogelijk wil de rechtbank hem over iedereen horen.

Saleh B. moet ook verschijnen als getuige, omdat JasonW. heeft verklaard dat hij hem vier handgranaten heeft geleverd. W. gooide een van de granaten naar de politie voordat hij samen met IsmailA. werd gearresteerd in de Haagse Antheunisstraat.

Sommige advocaten beweren dat SalehB. waarschijnlijk een informant is van de AIVD, maar op grond daarvan is hij niet opgeroepen als getuige, aldus de rechtbank. De raadkamer beslist vandaag of SalehB. in voorarrest blijft.

Mohammed B. stond donderdag terecht voor zijn rol in de Hofstadgroep. De rechtbank maakte bekend dat hij zich niet langer door zijn raadslieden Sarikaya en Plasman wil laten bijstaan. Daarom was Plasman afwezig. Tot kort voor aanvang van de zitting had B. nog druk overleg met Sarikaya, maar die zei op verzoek van B. niets tegen de rechtbank.

Tijdens het proces over de moord op Van Gogh wilde B., die daarvoor levenslang kreeg, zich ook niet laten verdedigen. Wel heeft hij middels zijn advocaten geprocedeerd tegen zijn plaatsing in de extra beveiligde inrichting in Vught.

Vandaag wordt de zaak tegen terreurverdachte JasonW. inhoudelijk behandeld.

Meer over