Bekroning voor affiches van Holland Festival

Het Amsterdamse ontwerpbureau Laboratorivm is de winnaar van de Riem + Honig Theateraffiche Prijs 1999. Laboratorivm ontvangt de prijs voor de serie affiches die het bureau dit jaar ontwierp voor het Holland Festival....

Op de in totaal tien affiches omvattende serie wordt het Holland Festival aangekondigd op muren die duizenden kilometers zijn verwijderd van het Amsterdamse Muziektheater. Op zonovergoten en door André Thijssen gefotografeerde locaties, waar het leven zichtbaar ontspannen verloopt, attenderen soms danig gehavende affiches in een simpele typografie de voorbijgangers op het festival.

Het juryrapport: 'Laboratorivm heeft een briljante serie posters ontworpen met foto's die overal ter wereld genomen zouden kunnen zijn. (. . .) Alle affiches hebben de eenvoudige, maar ijzersterke Holland Festival vormgeving, een cosmopolitische uitstraling en geven het festival een ''werelds'' karakter.'

En 'Elk affiche vertelt zijn eigen verhaal en samen brengen ze de simpele boodschap: ''het Holland Festival is weer in de stad''.'

Het winnende affiche uit de reeks toont voorbijtrekkende muzikanten, die allerminst acht lijken te slaan op het aangeplakte affiche, dat overigens met behulp van de computer in de foto werd verwerkt. De jury vond dit affiche 'zo prikkelend, zo humoristisch en zo haast terloops, dat het de andere nog overtrof'.

Ontwerpbureau Laboratorivm werd ruim drie jaar geleden opgericht door Krijn van Noordwijk en Robbert Jansen. Naast de Holland Festival-reeks werd dit jaar opnieuw een (NES)affiche van Laboratorivm genomineerd: de schilder Peter Klashorst werpt de voorbijganger een priemende blik toe.

De Theateraffiche Prijs, groot vijfduizend gulden, wordt sinds 1992 uitgereikt en is een initiatief van het Theater Instituut Nederland. Uit 548 inzendingen werden dit jaar ten slotte twaalf affiches genomineerd. Een tentoonstelling van circa dertig affiches, inclusief winnaar en nominaties, is onder de titel 'Beste vormgegeven theateraffiches seizoen 1998-1999' tot 3 april te zien in het Theater Instituut aan de Amsterdamse Herengracht.

Voor het eerst zijn dit jaar de twaalf genomineerde affiches, waaronder posters van ontwerpers als Marten Jongema, Hannie van den Bergh, Maarten Evenhuis, Jan Bons en Mevis & Van Deursen, bijeengebracht op een kalender.

Meer over