'Bekentenis Van der Sloot is vals'

De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot wil dat de verklaring van zijn cliënt wordt vernietigd. Er zouden fouten zijn gemaakt bij het verhoor....

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Maud Effting

amsterdam De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot (22) wil dat de rechtbank de bekentenis ongeldig verklaart waarin hij toegeeft dat hij Stephany Flores om het leven heeft gebracht. Raadsman Maximo Altez Navarro stelt dat zijn cliënt tijdens het verhoor niet correct is bijgestaan door een advocaat.

Volgens Bert de Rooij, de Nederlandse raadsman van Van der Sloot, staan er in het verzoekschrift aan de rechtbank nog meer redenen om de bekentenis te vernietigen. Hij wil niet ingaan op de inhoud, maar noemt het ‘vrij schokkend’ wat er tijdens en rond de verhoren zou zijn gebeurd.

Tijdens de urenlange gesprekken met Van der Sloot was wel degelijk een advocaat aanwezig, evenals een tolk. Maar Altez Navarro zegt dat zijn cliënt nooit akoord is gegaan met bijstand van de door de staat aangewezen raadsman, die inmiddels is vervangen. Ook zouden er fouten zijn gemaakt tijdens het forensisch onderzoek.

Van der Sloot was volgens insiders uitgeput tijdens de ondervragingen, onder meer omdat hij vanaf de grens met Chili niet per vliegtuig maar in een auto naar het politiebureau, op ruim duizend kilometer afstand, is gebracht. Daarna toonde de politie hem aan de pers, waarna de verhoren vrijwel meteen zouden zijn begonnen.

Donderdag heeft de politie Van der Sloot overgedragen aan het Peruaanse Openbaar Ministerie, dat een formele aanklacht zal formuleren.

De Nederlander bekende deze week dat hij de 21-jarige Flores op 30 mei heeft gedood in Lima. Hij vertelde de politie dat ze samen pokerden in een casino en daarna naar zijn hotelkamer gingen. Naar eigen zeggen wilde hij geen seks met haar en was hij niet van plan haar te doden. Ze gingen verder met pokeren, op internet.

Rond acht uur ’s ochtends verliet Van der Sloot de kamer even, om koffie en broodjes te halen. Daarna betrapte hij Flores, terwijl ze in zijn laptop iets las over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway in 2005. Hij werd boos en doodde haar.

‘Ik wilde het niet doen’, zou de Nederlander tegen de politie hebben gezegd. Hij beweert dat Flores eerst heeft geslagen. ‘Het meisje had het recht niet om mijn privéleven binnen te dringen. Ik ging naar haar toe en sloeg haar. Ze was bang, we maakten ruzie en ze probeerde te ontsnappen. Ik greep haar bij haar nek en sloeg haar.’

Even later verliet Van der Sloot in andere kleding het hotel, met zijn bagage. Volgens getuigen zei hij tegen de receptioniste dat hij later zou terugkeren en dat zijn ‘meisje’ niet moest worden gestoord. Het lichaam van Flores werd op 2 juni gevonden.

Volgens het hoofd van de Peruaanse politie, generaal Cesar Guardia, heeft Van der Sloot 300 dollar (zo’n 250 euro) aan Peruaans geld van haar meegenomen en twee creditcards. De zaak is bijna rond, stelt hij. ‘De bekentenis bevat een overvloed aan details die bevestigd zijn door recherchewerk.’ De politiechef sprak tegen dat de bekentenis is afgedwongen.

Naar verluidt is in het hotel inmiddels een reconstructie van het misdrijf gehouden. Dat zou midden in de nacht zijn gebeurd om te ontsnappen aan de aandacht van journalisten.

Deze week ontstond ophef toen bleek dat de FBI Van der Sloot onlangs heeft laten lopen nadat op video was vastgelegd hoe hij Beth Holloway, de moeder van Natalee, geld afperste. Van der Sloot ontving volgens Amerikaanse agenten 25 duizend dollar (20 duizend euro) voor een bekentenis die vals bleek. Op de plek op Aruba waar hij Holloway naar eigen zeggen heeft begraven, is niets gevonden.

Meer over