Wijntest

Barolo: duurder is beter bij deze Italiaanse kwaliteitswijn

Het is Italiaanse kwaliteitswijn en onder een tientje is beslist niets fatsoenlijks te koop. Hij is stoer, bosgronderig en 'kauwbaar'. Onno Kleyn proeft er zestien en oordeelt.

Onno Kleyn
null Beeld -
Beeld -

Zelfs verstokte wirekuf-aanhangers (Van Dale kent het nog niet, maar het betekent: 'Wijn is rood en komt uit Frankrijk') springen in de houding voor Barolo. Het is de oudst bekende kwaliteitswijn van Italië, degelijk voorzien van ronkende verhalen over succes in voorbije tijden. Waarbij dan vergeten wordt te vermelden dat onder de naam toen zware, zoete, geoxideerde wijn werd gemaakt. Vond men lekker, aan het Piemontese hof.

Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet. Hooguit smaakt hij redelijk, maar hij mist de kenmerkende volheid en het aroma van truffels, paddestoelen en rozen: het ís gewoon geen Barolo.

Wij vroegen zeven in Italië gespecialiseerde wijnleveranciers om ons Barolo's te sturen: Brand Wijnimport, Sprezzatura, Walinga, Villa Fattoria, Vindict, Vinovetro en Wijnwagentje. We kregen er zestien binnen, van de oogstjaren 2008, 2009 en 2010. De jonkies waren met hun vier jaartjes nog echt te jong; 2008 en 2009 waren al op dronk, hoewel hun zeggingskracht nog zal toenemen in de komende jaren. Weer werd duidelijk dat de kwaliteit in de prijs wordt uitgedrukt: de duurste was de beste. Maar wij lieten de prijs-kwaliteit ook een belangrijke rol spelen. Vandaar dat een zeer goede Barolo voor 'maar' 29,95 euro de eerste plek inneemt.

Assistentie: Thomas Oak

1. Pecchenino San Giuseppe 2008, (9 punten)

Wijnwagentje.nl, euro 29,95.

Orlando en Attilio Pecchenino zijn eigenlijk Dolcettomakers (een andere Piemontese wijn) en beheren 22 hectare wijngaard bij Dogliani, een eindje verderop. Maar in Monforte d'Alba hebben ze nog een stukje grond waar de Barolo San Giuseppe vandaan komt. Die rijpt op de ouderwetse wijze twee jaar in grote houten foeders; de broers doen niet mee aan de kostbare mode om kleine, om de paar jaar te vervangen eiken barriques te gebruiken. De San Giuseppe 2008 ruikt aangenaam naar kirsch en truffel, en is streng in de mond, met flink looizurende tannines. Maar dat hoort, bij Barolo. Daarom past pasta met truffel of gewoon een entrecote er zo goed bij.

De San Giuseppe 2008 ruikt aangenaam naar kirsch en truffel Beeld
De San Giuseppe 2008 ruikt aangenaam naar kirsch en truffelBeeld

2. Elvio Cogno Bricco Pernice 2009, (10 punten)

Brandwijn.nl, euro 69,50.

Schitterende Barolo, de heerlijkste uit de proeverij, alles erop en eraan. Staat op twee alleen vanwege zijn hoge prijs. De 'patrijzenheuvel' is een wijngaard bij Novello, in het hart van het deelgebiedje Ravera; Elvio Cogno is een van de grote namen van de Barolo. Ook deze wijn rijpt in foeders en ademt dus louter de druif zelf, geen vanille uit vers eikenhout. De indrukwekkende 14,5 procent alcohol (geen enkele Barolo uit de proeverij zat onder de 14 procent!) is de drager van een riant geurscala met zeer rijp fruit, viooltjes, bosgrond. In de komende jaren gaat hij nog veel truffeliger ruiken: prachtig.

De heerlijkste uit de proeverij. Beeld -
De heerlijkste uit de proeverij.Beeld -

3. Luigi Oddero Specola 2009, (9,5 punten)

Walinga: italiaansewijnen.nl, euro 46,50.

Topper, alles erop en eraan, iets overrijpe bosaardbeitjes, truffel, stoofpeer, stoer in de mond. Voor wie zich afvraagt of zoiets nu zoveel geld moet kosten: er is geen alternatief voor echt goede Barolo. Geen enkele wijn uit andere streken biedt deze smaak (met uitzondering van enkele andere grote, dure nebbiolo's uit Noord-Italië, zoals Barbaresco en Valtellina). Deze 'Specola' 2009 is vernoemd naar de uitkijktoren midden in de wijngaard van de Oddero's en laat zijn klokken het hardst beieren bij rijke vlees- en wildgerechten; stoofpotten geen bezwaar.

Topper, alles erop en eraan Beeld
Topper, alles erop en eraanBeeld

4. Fratelli Alessandria Monviglero 2009, (9+ punten)

Sprezzatura.nl, euro 46.

De broers Gian Battista en Vittorio zijn de huidige eigenaars van het uit het begin van de 19e eeuw stammende wijnbedrijf. Monviglero is een hooggelegen wijngaard op het zuiden en de wijn ervan rijpt de eerste zes tot tien maanden van zijn bestaan in 500-litervaten van Frans eiken, wat hem een randje karamel in de geur geeft. Reken verder op likeurachtige intensiteit, diep specerijengeluk en die typische hint van rozenblaadjes.

Reken op likeurachtige intesnsiteit. Beeld -
Reken op likeurachtige intesnsiteit.Beeld -

5. Ex aequo: allemaal 9 punten.

En dus werd het duivels moeilijk. Drie wijnen kregen hetzelfde aantal en ik kan niet anders doen dan ze alle drie vermelden:

Rocche di Castelletto 2009, Cascina Chicco. Fattoria.nl, euro 31,50.

Attilio Ghisolfi Bussia 2009. Vinovetro.nl, euro 36.

Attilio Ghisolfi, Bricco Visette 2009. Vinovetro.nl, euro 46,50.

Meer over