Ballermann: omdat het altijd erger kan

Nog een weekje en twee miljoen Duitsers hebben Ballermann 6 gezien, een platte filmkomedie die zich afspeelt op Mallorca. Twee miljoen bezoekers binnen vier weken, dat is precies het aantal oosterburen dat jaarlijks naar Mallorca reist om er eens flink tegenaan te gaan....

WILLEM BEUSEKAMP

Veel Duitse toeristen nemen op Mallorca geen neut, maar drinken een emmer leeg. In een groot formaat afwasteil met sangria worden een stuk of twintig lange rietjes gedoopt, waarna het grote zuipen kan beginnen. Volstrekt lam begeeft de groep zich daarna naar het strand voor het grote graaien. 'Ballermann' (oorsponkelijk 'schietijzer') staat allang synoniem voor feestvieren zonder taboes.

Het teutoonse gezelschapsspel is uitgevonden door ene Manfred, uitbater van Ballermann 6, een bar annex disco op Mallorca. Heel Duitsland kent inmidddels Manfred, omdat hij regelmatig Duitse tv-teams ontvangt die ten behoeve van de 'info-shows' van de commerciële zenders op zoek zijn naar pikante beelden van rood verbrande billen en borsten. Berucht is de striptease in Ballermann 6. Indien de aanwezige vrouwen niet bereid zijn iets te laten zien, doen de mannen zelf hun broek omlaag.

Ballermann 6 en een identieke uitspanning, genaamd Bayern, in de stad El Arenal zijn zó populair dat het mogelijk is vanuit Keulen of Frankfurt voor 99 mark een dagje op en neer te vliegen, inclusief een overnachting kost het kaartje 200 mark. De beelden van de retourvluchten zijn onthutsend: extra kotszakken zijn noodzakelijk om het laveloze gezelschap weer enigszins heelhuids in de Heimat af te leveren. Vorige week verscheen een groep jongens en meisjes op de buis, die elke maand een weekeindje op Mallorca gaat stappen; 't is goedkoper dan thuis blijven, zei iemand.

Ballermann 6, de film, is in feite een documentaire van zo'n trip. 'Kut, lul, kont, neuken is gezond', luidt niet eens overdreven vertaald het motto. De twee hoofdrolspelers zijn doorlopend dronken, er wordt geurineerd over zuurkool, gebraakt in het vliegtuig en gegrepen naar elke boezem. 'De film is een braakmiddel', verklaarde de Duitse consul op het Spaanse eiland. Spaanse politici verzekeren dat de film 'onder geen enkel beding' op Mallorca zal worden vertoond.

Enkele bioscoopexploitanten hebben tot hun schrik moeten vaststellen dat het publiek de film soms te letterlijk neemt. In Hamburg is Ballermann 6 uit de roulatie genomen nadat vrouwelijk personeel werd betast en luidruchtig gesommeerd uit de kleren te gaan. Na afloop van de eerste voorstellingen was de zaal bezaaid met lege bierblikjes en had menig beschonken bezoeker over zijn stoel of tegen de wand gewaterd. 'De film trekt het ergste publiek', zei exploitant Hans-Joachim Flebbe van Cinemaxx in Hamburg. Andere bioscopen hebben minder last, maar voor alle zekerheid toch extra bewakingspersoneel ingeschakeld. Wie zichtbaar geheel onbekwaam is, komt er niet in.

Interessant is de kleding van de echte Ballermann-fans. Ofschoon het afgelopen zaterdagavond in Keulen enkele graden onder nul was, verschenen verschillende bezoekers in Bermuda-short, badjas en strandslippers. Elders in Duitsland, vooral in het Roergebied, worden speciale Ballermann-party's gehouden, waar men zich voor het bioscoopbezoek eerst goed kan laten vollopen.

Willem Beusekamp

Meer over