Bagels met schmear en lox

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 1 tot 2 personen
twee eetlepels kappertjes
halve citroen
roomkaas (Philadelphia of Mon Chou)
1 rode ui
1 grote of twee kleine rijpe, lekkere tomaten
minimaal 1 ons gerookte zalm
1 forse bagel of een ander stevig broodje


Een gunstige uitzondering op het doorgaans vrij vieze Amerikaanse brood is de bagel. Die stamt dan ook uit Centraal-Europa, en werd in Amerika ingevoerd door Joden afkomstig uit dat gebied. De bagel is een merkwaardig broodje omdat het vóór de nuttiging drie keer wordt verhit wordt: de ring van stevig gistdeeg wordt eerst gekookt of gestoomd, vervolgens in de oven gebakken en tot slot doormidden gesneden en geroosterd onder de grill of in de broodrooster. Het resultaat is warm, krokant van buiten en op een aangename manier taai van binnen.

De bovenkant van een bagel is vaak bedekt met sesam-, maan- of karwijzaad, uienvlokken en/of zoutkristallen. Ook vindt men wel chocolade/krenten- of bosbessenbagels, abominaties die, veelal verrijkt met vet en suiker, gevaarlijk naar het donut-genre dreigen af te glijden en dan ook voornamelijk aan kinderen worden toegediend.

Bagels zijn vooral populair als ontbijt. Op een halve bagel, dik met roomkaas besmeerd, kun je tot de lunch voort. Wel gebeuren er 's ochtends veel ongelukken bij het doorsnijden van de bagel. Een rond, stevig broodje met een gat is nu eenmaal niet eenvoudig te halveren: zeker als je nog half slaapt, zaag je gemakkelijk in de muis van je hand.

Het allerlekkerste beleg voor een bagel is ook alweer Joods. Roomkaas ('schmear' in het Jiddisch), zalm ('lox') met plakken tomaat, citroensap, uiringen, kappertjes en peper. Een perfecte balans tussen het vette, zoute van de zalm en de kaas, het zure van de kappertjes en de citroen, de frisse tomaat en de scherpe ui: al met al een van de lekkerste ontbijten die ik ken. Wel jammer dat je de rest van de dag uit je bek stinkt als een viskraam, maar het is het beslist waard.

Snijd de bagel in de lengte doormidden, voorzichtig! Rooster de beide helften in een broodrooster met extra brede gleuven. Snijd intussen de tomaat in plakken en de ui in dunne ringen. Besmeer de geroosterde bagelhelften tamelijk dik met de roomkaas, verdeel de kappertjes erover en bekleed ze vervolgens met de zalm. Druppel een beetje citroensap over de zalm. Rangschik de tomaten en uiringen daar bovenop, en maal hierover het geheel flink wat zwarte peper.


Meer over