Baby's

Niets zo ingrijpend als de komst van een eerste kind. Karen Kroonstuiver (34), hoofdredacteur van het maandblad Ouders van nu en moeder van twee kinderen over oppasoma's, oordoppen, spenen en draagzakken....

1. beginnende ouders zijn eigenlijk altijd moe. Dat is helemaal niet zo erg, je went eraan. Maar zorg wel dat je slaapt zodra het kán, op wat voor tijdstip van de dag ook. Dat geldt ook voor vaders. Wissel elkaar af, en doe oordoppen in zodat je niet met een half oor nog gespitst bent op babygehuil als dat niet nodig is.

2. zodra er een baby is, draait - zeker de eerste weken - alles om dat kind en daardoor verandert de relatie met je partner. Daarbij opgeteld de vrijwel permanente vermoeidheid in het begin, is het gevaar aanwezig dat je elkaar vergeet. Om het samen leuk te houden is het goed zo nu en dan even met zijn tweeën weg te gaan. Geen trektocht door de Ardennen twee weken na de bevalling, maar een uurtje samen op een terrasje zitten, zonder het kind. Breek even uit de driehoeksverhouding. Je zult zien dat je toch weer alleen over de baby praat, maar dat geeft niet.

3. de opvattingen over wat goed is voor baby's willen nogal eens wisselen in de tijd. Zo was de speen een periode taboe, maar tegenwoordig mag het weer. Pasgeborenen hebben een grote zuigbehoefte en het is handig om een speen in huis te hebben. Maar alle baby's zijn anders. Sommige spugen hem meteen uit en huilen gewoon verder. Om te weten wat de behoeftes zijn van je kind, moet je echt de tijd nemen. Hoe beter je je kind leert kennen, hoe gemakkelijker het ouderschap je zal afgaan. Ga met hem op de bank zitten en observeer hem als hij actief is (vaak is dat tussen zeven en elf uur 's avonds). Oudere kinderen kun je vragen zich te voegen naar hun ouders, maar voor baby's gelden andere wetten: ze kunnen zich eenvoudig nog niet aanpassen. Denk niet dat je baby hetzelfde in elkaar zit als jezelf. Huismussen kunnen een kind krijgen dat niets liever wil dan buiten rondgereden of gedragen worden.

4. je kunt je niet voorstellen als je net een baby hebt dat je ooit vergeet hoe het was, die eerste tijd. De ogenblikken van het eerste lachje, eerste hapje en eerste stapje lijken in je geheugen gegrift. Maar op den duur vergeet je het toch. Schrijf de gedenkwaardige momenten op in een schriftje.

5. als de vader of de moeder fulltime voor het kind wil en kan zorgen, is dat prima. Maar in de meeste gevallen zal er minimaal een paar dagdelen in de week opvang nodig zijn. Veel ouders zien opa en oma als de ideale vaste oppas. Maar jong-bejaarden hebben vaak een compleet eigen leven, en eigenlijk kun je niet van ze verlangen altijd maar klaar te staan. Bedenk ook dat na de babyperiode opvoeding een rol gaat spelen en conflicten al snel op de loer liggen. Als je thuiskomt van je werk en je hoort je (schoon)moeder zeggen: 'Poeh, hij was weer bezig vandaag', voel je je geheid op je tenen getrapt. Een kinderdagverblijf is een prima optie. Je kind is er in goede (professionele) handen. De kosten zijn hoog, maar het is de investering waard.

6. voor kleinbehuisden is een box in de kamer een behoorlijke sta-in-de-weg. De eerste maanden heeft een baby - zeker als hij niet beschermd hoeft te worden tegen priemende vingers van oudere broertjes of zusjes - genoeg aan een wipstoeltje. Het voordeel boven een box is ook dat je het kind binnenshuis gemakkelijk overal kunt neerzetten. Op tafel bijvoorbeeld, als je aan het eten bent. En als je aan het koken bent, is een wipstoeltje veiliger dan een draagdoek.

7. een grote behoefte aan informatie is iets wat bijna alle beginnende vaders en moeders gemeen hebben. Iemand die altijd stevig in zijn schoenen stond en nooit aan zichzelf twijfelde, kan heel onzeker worden als er een kind is. Het is prettig als je bij vrienden of familieleden met kinderen terecht kunt om raad te vragen als de babypoep opeens een rare kleur heeft. Ook een boek met basistips over verzorging en opvoeding kan veel onzekerheid wegnemen. Een nieuw en actueel boek is Omgaan met je kind, geschreven door pedagogen van Ouders van nu. In tegenstelling tot het beroemde Baby en kind van Penelope Leach en het klassieke handboek van dr. Spock is Omgaan met je kind gericht op Nederlandse ouders, en die zijn anders dan Amerikaanse of Engelse vaders en moeders. Een informatief en vooral ook geruststellend boek.

8. om een beetje mobiel te kunnen blijven, moet je ervoor zorgen dat je je baby comfortabel kunt vervoeren. Afgezien van de wandelwagen en de Maxi-Cosi voor in de auto zijn er alle mogelijke draagdoeken (voor de eerste weken) en draagzakken (vanaf zes weken) te koop. Fijn voor je baby, die lekker tegen je aan ligt, en in de stad vaak handiger dan iets op wielen. Een gewone, stevige lap kan als draagdoek dienen, maar je hebt ook de 'banaan', een soort hangmatje dat je zowel voor je borst kun dragen als in de box kan klikken. Hoe groot de drang meestal ook is om leuke, mooie en handige spulletjes te kopen voor het kind, wacht met de aanschaf van dit soort dingen tot de baby is geboren, zodat je kunt uitproberen wat lekker zit (met een dikke buik lukt je dat in elk geval niet). De eerste weken ga je toch nog geen enorme wandelingen maken met het kind.

In het algemeen geldt: een pasgeboren baby heeft bijna niets nodig. Ik ben van mijn tweede kind bevallen terwijl we midden in een verbouwing zaten, tussen het landbouwplastic. Er was helemaal niks klaar, maar dat hoefde ook niet. Zo'n kind heeft alleen maar een plekje in jouw bed nodig, of desnoods een sinaasappelkistje. Maar als je iets koopt wat het leven kan vergemakkelijken, neem dan ook meteen een degelijk product, dat niet na een halfjaar kapot is.

9. voor wie geld heeft en zin om het uit te geven, is een videocamera een prachtige investering. Het is een super-cliché maar daarom niet minder waar: het gaat allemaal zo snel en voor je het weet zijn ze groot. Om het eerste gebrabbel en later de eerste woordjes te kunnen vastleggen, kun je trouwens ook volstaan met een cassetterecorder. En wat foto's maken betreft: behalve de onvermijdelijke snapshots is het leuk om het eerste jaar elke maand op dezelfde dag en in dezelfde setting een foto te maken, zodat je later precies de ontwikkeling van je kind kunt zien.

10. baby's krijgen altijd plotseling honger en geduld is er dan niet bij. Je bent voortdurend in de weer met flesjes en hapjes en een magnetron scheelt dan verschrikkelijk veel tijd. In dertig seconden ben je klaar.

Meer over