'Avonturier en lefgozer werd beurskanjer'

De maandag aangehouden S. staat bekend als een van de beste - zo niet de beste - beurshandelaar. En tot gisteren ook als iemand van onbesproken gedrag....

PETER DE WAARD

'Bijzonder intelligent, bijzonder eigenzinnig, bijzonder lastig en bijzonder geestig', zo omschreef Vrij Nederland in 1991 het beurskanon Adri S. 'Een tijdje geleden, zo wordt verteld, kwam een oude dame die urenlang in een fauteuil had gezeten, in barretje Hilton naar hem toe met de woorden: ''Ik ken u niet, mijnheer, maar ik heb in 25 jaar niet meer zo gelachen. Dank u wel''.'

De als zoon van een textielhandelaar in Winschoten geboren S. zag beurshandelaren in zijn jeugd naar eigen zeggen als 'gevatte kerels met snelle babbels, grappenmakend en goed in het pak'; een wereld die hem mateloos fascineerde. Met zijn mulo-diploma en een hoog cijfer voor algebra toog hij op zijn zestiende jaar naar het verre Amsterdam.

Net als zijn familieleden - een zus schopte het tot kapitein bij het Leger des Heils - had S. het avonturiersbloed en het nodige lef om zich er al snel een toonaangevende plek te verwerven. Hij kreeg in Amsterdam een baantje als boekhouder bij de Amstel Brouwerij aangeboden, maar koos voor de onzekere functie als jongste bediende van het effectenkantoor Dikken.

S. moest koffie halen, de post openmaken en stukken uitdelen. Na zijn diensttijd stapte hij over naar het commissionairsbedrijf Van Haften. Toen dat kantoor in 1975 werd overgenomen door de FGH Bank, begon S. samen met een aantal andere jongere handelaren voor zichzelf op de beurs. Bij de oprichting van Strating Effecten werd hij vergezeld door de eerder gearresteerde Han V. 'Als we helemaal geen commissie zouden binnenhalen, konden we het minimaal vijf jaar uithouden', stelde hij in een interview met de Volkskrant.

Maar het kantoor werd onmiddellijk een succes. Al op de tweede dag lagen er driehonderd orders. Strating Effecten won het vertrouwen van de grote institutionele beleggers. Hij specialiseerde zich in de handel van grote pakketten: belangen van 5 procent of meer in minder courante fondsen. Deze werden via de beurs ongemerkt gekocht of verkocht. Weinig andere commissionairs durfden dergelijk grote posities in te nemen.

Han V. stapte in 1985 over naar Van Meer James Capel. S. ging door met het eigen commissionairsbedrijf. In 1988 verkocht hij 51 procent van de aandelen aan de Nationale Investeringsbank (NIB). Drie jaar later werd de NIB volledig eigenaar van het kantoor dat inmiddels zijn marktaandeel op de beurs had opgevoerd tot meer dan 5 procent.

S. zelf werd dankzij de verkoop multimiljonair. Begin jaren negentig was hij naast ondernemers als Willem Smit en Harry Mens een populaire gast in 'barretje Hilton'. Hij leefde graag op grote voet, bemoeide zich minder met de beurs maar bleef erg actief. Samen met een andere bekende beursman Arie van Os saneerde hij de financiën van Ajax.

Vier jaar geleden ontmoette hij in het Zuid-Franse vakantie-oord Antibes de glamourgirl van de Nederlandse dressuursport Anky van Grunsven.

Hij stortte zich vol overgave op deze sport. Hij werd een van de belangrijkste sponsors van de dressuursport. Dit voorjaar nog zette Van Grunsven haar handtekening onder een contract dat haar tot de Spelen van 2000 aan S. bindt. 'Misschien doe ik dit alleen maar voor de kick', zei hij begin dit jaar in deze krant. 'Toen ik in december een van mijn paarden Europees kampioen werd, moest ik zomaar een traantje wegpinken.'

Peter de Waard

Meer over