Asperges met parmezaan en truffelolie

Jie Chin


Ingrediënten


Voor 4 personen
20 of 24 groene asperges
olijfolie
zeezout, versgemalen peper
2 eetlepels truffelolie
sap van een halve citroen
75 gram parmezaanse kaas
bladpeterselie


De foto's in Kijk en kook laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Ze gidsen de beoogde gebruikers (mensen met een verstandelijke handicap) langs de route die voert naar een 'maaltijdbroodje', wentelteefjes, vis in een jasje, hangop, gado gado, hutspot met knakworst en nog zo'n veertig eenvoudige gerechten, toetjes inbegrepen. Jonah Freud en Herman Geurts hielden de ingrediëntenlijstjes overzichtelijk, de zinnen kort en voorzagen de foto's van een gekleurd achtergrondje voor extra duidelijkheid. Feestelijk resultaat, geschikt voor elke beginnende (jeugdige) koker (Terra/Lannoo; A 19,95).

'Culinair specialist en vinoloog' Rens de Jonge bundelde onder de titel Kookzaken 'zijn zestig beste recepten' uit het blad Elegance. Met, 'speciaal voor deze uitgave', een wijnsuggestie (vaak in de gebiedende wijs: 'Schenk er een Volnay bij'). Gevarieerde en aantrekkelijke recepten, uitgelegd in hooguit twee alinea's. Salade van geroosterde venkel met gemarineerde sardines, gepocheerde zalm met zuurkool, tompoes van spinazie en rozijnen, tamme eend met groene curry (Terra/Lannoo; A 15,95).

Titia Voûte, ooit medeoprichtster van de Femalt Whisky Club (liefhebsters), en Carla Overduin verstrekken in Multiculti Kitchen 'de nieuwste tips en trends uit de multiculturele keuken in Nederland' (Arena; A 15,-). Dat doen ze in de vorm van interviews met een ijsmaakster van Italiaanse afkomst, een Turkse en een Tunesische kok met eigen restaurants, een sushi-chef en nog een handvol culinair actieve immigranten.

Soms hebben de ondernemers wel wat aan te merken op Nederlanders. Die kunnen, uit onwetendheid, zo denigrerend doen over de Arabische keuken. Of ze werkten niet hard genoeg en rookten en dronken in werktijd. 'Mijn opa was al blij als hij aan het einde van de dag al zijn karretjes weer terug had', zegt de ijsmaakster. Met van elk van hen een paar recepten.

Deels gaat de opbrengst van Heerlijk eenvoudig en Heerlijk eenvoudig 2 (per stuk A 24,95) naar Unicef, dat er kinderen 'hier ver vandaan' van vaccineert. Marie-Claire Quittelier, samenstelster te Brussel, stopte in elk deel 101 recepten, met wijntip. Hoewel beide boeken op dezelfde dag het licht zagen, lezen we op de achterkant van het tweede deel dat dit vervolg 'met supergemakkelijke recepten niet kon uitblijven na het grote succes van zijn voorganger'.

Asperges met parmezaan en truffelolie (uit deel 2).


Bereidingswijze

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Snijd van de asperges de harde onderkant af, bak ze beetgaar (minuut of zeven). Laat ze uitlekken op keukenpapier, verdeel ze over de borden. Sprenkel er truffelolie over en citroensap, voeg (zee)zout toe en peper uit de molen. Garneer met geschaafde parmezaan (met een dunschiller trek je krullen) en blaadjes platte peterselie.


Meer over