Artisjokkensoep


Ingrediënten

2 artisjokken
2 kruimige aardappels
1 ui
1 teen knoflook
1½ groentebouillonblokje
1 prei
bosje peterselie
6 blaadjes salie
scheutje room


Afgelopen donderdag presenteerde de Partij voor de Dieren haar concept-verkiezingsprogramma. Het is een mooi en integer programma geworden, waarin behalve voor de rechten van dieren, ook wordt gepleit voor goede zorg van overheid en burgers voor onze leefomgeving, de aarde.

Iedereen weet inmiddels wel dat veel dieren zijn gereduceerd tot 'producten' sinds economisch gewin binnen het maatschappelijke leven de boventoon voert. Dit wetende, steken we nog steeds vaak onze kop in het zand, omdat een bakje goedkope speklapjes verleidelijk is als je van plan bent een pan nasi goreng te maken. Temeer daar we eigenlijk nooit beelden te zien krijgen van de omstandigheden waaronder die speklapjes tot stand komen en hoe de dieren ervoor aan hun eind kwamen.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft uitgerekend dat in 1970 het gemiddelde Nederlandse gezin 30 procent van het inkomen uitgaf aan voedsel. Tegenwoordig is dat 12 procent. Als we 16 procent zouden uitgeven is een beter leven voor de landbouwdieren gegarandeerd en verdient de boer toch nog een goede boterham. Dat lijkt geen unfair idee. En een paar vleesloze dagen per week redt ook een boel dieren van de slacht.


Bereidingswijze

Op de boerenmarkt in Amsterdam kopen wij 2 biologische artisjokken. Snij de stelen af en kook de artisjokken ongeveer 50 minuten in een grote roestvrijstalen pan. Houdt ze onder water door er een kleinere deksel op te leggen. Maak een zurig sausje van een teentje knoflook, 2 eetlepels mayonaise, een dessertlepel lekkere mosterd en een paar eetlepels zachte azijn. Laat de artisjokken tot lauwwarm afkoelen in een vergiet en eet ze door de vlezige blaadjes in de saus te dopen en de onderkant af te schrapen met de tanden.

Haal het hooi van het bloemhart en verwijder harde stukjes. Neem 2 liter van het artisjokkenkookvocht en gooi er de aardappelen, ui, knoflook, wat gehakte peterselie en salieblaadjes en anderhalf groentebouillonblokje bij.

Laat alles garen. Voeg de hartjes toe en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg de prei in dunne ringetjes toe. Maak af met een scheutje room en dien op met wat versgehakte peterselie.

Martine Rasing


Meer over