Artisjokken-spinaziedip

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 6 personen
Half pond gehakte diepvriesspinazie, ontdooid en uitgelekt
Blik artisjokhartjes, uitgelekt en piepklein gesneden
Een ons versgeraspte parmezaanse kaas
Twee ons roomkaas, bijvoorbeeld mon chou
Bolletje mozzarella, fijngesneden
Twee teentjes knoflook, uitgeperst


Ook erg vermakelijk is de Amerikaanse doodsangst voor double dipping. Dit fenomeen maakt in Nederland weinig slachtoffers, tenminste, dat dénken Nederlanders, en ze leven daardoor in ongestoorde zielerust wat betreft het delen van een bakje dipsaus op feestjes en andere vrolijk bedoelde bijeenkomsten. Double dipping komt er in het kort op neer dat je een chip, stukje brood of ander snackvehikel na het dopen en afbijten andermaal in het bakje guacamole, hummus, tzatziki of dergelijke laat verzinken, alvorens voornoemd chipje definitief in de vochtige spelonken van het keelgat te laten verdwijnen. Daarbij delen zich onvermijdelijk de gruwelijkste bacteriekolonies uit de mond aan het dipsausje mede, die daar zonder dralen aan het vermenigvuldigen slaan, zo menen die arme Amerikanen.

Volwassenen die het dubbeldippen niet kunnen laten, worden hier dan ook 's nachts door de zedenpolitie van hun bed gelicht en naar een strafkolonie in Alaska verbannen. Kleine kinderen, die, zoals iedereen weet, van hun kruin tot hun tenen uit snot bestaan, worden in het dubbeldippen ontmoedigd door ze een zo klein mogelijk soort chips ter hand te stellen, bijvoorbeeld Fritos. Met averechts effect: in een wanhoopspoging om toch nog een behoorlijke schep dipsaus hun mond in te hengelen, laten de kleine smeerlappen meestal hun hele vuist in het begeerde prakje zakken, terwijl hun moeders er omheen staan te krijsen van `NO DOUBLE DIPPING!!!', en het besmette schaaltje vervolgens leegschrapen in de vuilnisbak, woedend verwensingen sissend tussen hun veel te witte tanden. Daarna begint het hele ritueel opnieuw met weer een ander dipje.
Nee, saai is het hier niet.

Warme artisjokken-spinaziedip voor bij de borrel: roer alle ingrediënten door elkaar, voeg wat zout en zwarte of rode peper toe en schep alles in een ovenschaaltje. Laat 20-25 minuten in de oven bakken op 175 graden, tot het gloeiend heet is, en bruin begint te worden. Dien meteen op, met stukjes geroosterd brood of chips om dubbel of driedubbel te dippen. Avondeten is daarna zo goed als overbodig.


Meer over